Potpisan ugovor

Virje i Sisak: “Končar” će graditi dvije Inine solarne elektrane

Marinko Glavan

Ugovor su potpisali Hrvoje Glavaš, Sándor Fasimon i Željko Tukša / BORIS KOVAČEV/CROPIX

Ugovor su potpisali Hrvoje Glavaš, Sándor Fasimon i Željko Tukša / BORIS KOVAČEV/CROPIX

Vrijednost ugovora je više desetaka milijuna kuna, a elektrane će zajedno godišnje proizvoditi količinu električne energije dovoljnu za napajanje gotovo pet tisuća prosječnih kućanstava u HrvatskojRIJEKA – Ina i »Končar« sklopili su ugovore o gradnji dviju solarnih elektrana – Virje i Sisak, koje će zajedno godišnje proizvoditi količinu električne energije dovoljnu za napajanje gotovo pet tisuća prosječnih kućanstava u Hrvatskoj. Vrijednost ugovora iz Ine i Končar grupe nisu željeli objaviti, kazavši kako je riječ o »više desetaka milijuna kuna«, a potpisali su ga Sándor Fasimon, predsjednik uprave Ine, Hrvoje Glavaš, direktor strateškog poslovanja i javnih poslova u Ini te Željko Tukša, predsjednik uprave »Končar«-inženjering za energetiku i transport d.o.o.(KET). Potpisivanju su prisustvovali članovi uprave Ine Niko Dalić i Darko Markotić, te Gordan Kolak, predsjednik uprave »Končara«.


Strateške odrednice


Od dviju sunčanih elektrana koje Ina namjerava graditi, u sklopu svojih strateških odrednica, među kojima je diverzifikacija poslovanja izvan sektora nafte i plina, solarna elektrana Molve bit će smještena na prostoru Ininih Objekata prerade plina Molve. Riječ je, kako ističu iz Ine, o trenutno najvećoj solarnoj elektrani u izgradnji na području Hrvatske. Sunčana elektrana u Sisku gradit će se na industrijskoj lokaciji u Sisku, odnosno na području ugašene sisačke rafinerije, kao jedan od projekata Ininog plana transformacije lokacije u industrijski i logistički centar. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 megavatsati (MWh) električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4.800 kućanstava u Republici Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine, primjerice, Makarske ili Jastrebarskog.


Pri potpisivanju ugovora Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, naglasio je kako su ove solarne elektrane dio Inine tranzicije iz naftne u energetsku kompaniju.
– Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije Ine u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to, realizacijom ovih projekata Ina će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije, kazao je Fasimon.


Tehnološka rješenja
Gordan Kolak, predsjednik uprave »Končara«, tvrtke najpoznatije po proizvodnji transformatora i generatora te tramvaja, je istaknuo kako će se u izgradnji dviju solarnih elektrana koristiti najnovija tehnološka rješenja.


– Iznimno nas veseli što je ugovor za izgradnju dviju fotonaponskih elektrana »Končar« izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuditelja. U svim trafostanicama ugradit će se »Končarova« oprema, a kao okosnica digitalizacije postrojenja upotrijebit će se naša platforma PROZA NET. Ovim ugovorom »Končar« učvršćuje mjesto vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a svojim rješenjima, iskustvom i stručnošću nastavljamo predvoditi energetsku tranziciju te pridonositi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske, rekao je Kolak.


Očekivani početak radova na izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak je u proljeće ove godine, a nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju Ina će početi isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.