Potpisano

Uručeni prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za ulaganja u digitalnu i zelenu tranziciju

Portal Novi list

S uručenja ugovora za digitalnu i zelenu tranziciju

S uručenja ugovora za digitalnu i zelenu tranziciju

Milijardu i 140 milijuna kuna koji će se u okviru ovog natječaja dodijeliti vama poduzetnicima u prerađivačkoj industriji, najbolje je plasiran novac Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u protekle četiri godinePrvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ uručeni su danas predstavnicima tvrtki čiji su projekti odobreni za sufinanciranje.


Ugovore su uručili ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.


Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ bio je otvoren od 30. travnja do 31. svibnja 2021., a pokrenut je u okviru Prioritetne osi 11 OPKK-a „Jačanje oporavka od krize u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 i priprema za zeleni, digitalni i otporni oporavak gospodarstva“.


Milijardu i 140 milijuna kuna na natječaju
„Milijardu i 140 milijuna kuna koji će se u okviru ovog natječaja dodijeliti vama poduzetnicima u prerađivačkoj industriji, najbolje je plasiran novac Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u protekle četiri godine.


Uvjeren sam u to, naravno uz sredstva koja smo usmjeravali u energetsku učinkovitost, također u industriju. Prerađivačka industrija jest i bit će u fokusu i u narednim godinama“, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.


Poručio je okupljenim poduzetnicima da odobrena sredstva iskoriste brzo i efikasno s ciljem jačanja konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta.


„Ovo je trenutak kada već radimo kvalitetnu i dobru obnovu gospodarstva, ne samo u smislu oporavka nakon pandemije koronavirusa, već radimo velik i značajan iskorak u transformaciji gospodarstva po pitanju zelenog i digitalnog.


Dobili ste priliku razvijati svoje poslovanje, otvarati nova radna mjesta, ali i ići u smjeru energetskih ušteda i digitalizacije“, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.


Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec čestitao je svim poduzetnicima koji su danas potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih potpora.


„Ukupna vrijednost bespovratnih potpora koja će se dodijeliti ovim Pozivom iznosi 1,14 milijardi kuna, dok ukupna vrijednost iznosi 3,6 milijardi kuna. Pozivi za trasformaciju poduzetništva u zelena i digitalna bit će na raspolaganju i u narednom periodu u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.“, kazao je Vrbanec.


Na Poziv su zaprimljena 842 projektna prijedloga, a u postupku dodjele pozitivno je ocijenjeno 70% projekata, odnosno njih 596. Do 19. listopada doneseno je 235 Odluka o financiranju u iznosu potpora od 878,6 mil kuna što je 77% alokacije, a očekuje se u idućem kraćem razdoblju donošenje preostalih Odluka o financiranju do iskorištenja ukupne alokacije.


Kome su dodijeljeni ugovori


Popis korisnika kojima su danas dodijeljeni ugovori:


1. ŠIŠARKA d.o.o.


2. AGRO SIMPA d.o.o.


3. TURKOVIĆ d.o.o.


4. ZLATKO-COMMERCE d.o.o.


5. ROTOPLAST d.o.o.


6. SPIROFLEX d.o.o.


7. LIMROL, obrt za limarske radove i trgovinu


8. MOLARIS d.o.o.


9. PIVOVARA DARUVAR d.o.o.


10. AKORD d.o.o.


11. KROMA d.o.o.


12. AVEM d.o.o.


13. CRAS d.o.o.


14. BRENTA d.o.o.


15. KRKLEC-METAL d.o.o.


16. RETA d.o.o.


17. SATO d.o.o.


18. METAL-COCO d.o.o.


19. TPK OROMETAL d.d.


20. DRNIŠPLAST d.d.


21. PROTECT PHARMA d.o.o.


22. Heavy Duty d.o.o.


23. KOŽUL d.o.o.


24. ESCO-FOFONJKA d.o.o


25. WELDEX d.o.o.


26. FI.-MA. D.o.o.


27. LIDAR d.o.o.


28. INTEGRA d.o.o.


29. VARZIĆ GRADNJA d.o.o..


30. RAVNICE DALMACIJA d.o.o.


31. METAL PRODUCT d.o.o.


32. IM-COMP d.o.o.


33. STUDIO „P“, grafički obrt


34. PROMMING d.o.o


35. PLASTFORM d.o.o.


36. HORVIND d.o.o.