TZ Kvarnera

Uručene nagrade najboljima na Kvarnerskom danu turizma: “Srce mi je veliko kao kuća!”

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Na tradicionalnom godišnjem okupljanju kvarnerskog turističkog sektora dodijeljene su godišnje nagrade najzaslužnijimaKvarnerski dan turizma okupio je okupio je danas u organizaciji Turističke zajednice (TZ) Kvarnera u Opatiji ponajbolje turističke djelatnike regije.


Naime, na tradicionalnom godišnjem okupljanju kvarnerskog turističkog sektora dodijeljene su godišnje nagrade najzaslužnijima, a u okviru održane Skupštine TZ Kvarnera, uz ostalo je usvojen Plan rada županijske TZ za iduću godinu.


Foto galerija: Nagrađeni na Kvarnerskom danu turizma Foto: Sergej Drechsler


U svečanom dijelu Kvarnerskog dana turizma dodijeljena su priznanja i nagrade najzaslužnijima u ovoj iako vrlo izazovnoj, još jednoj vrlo uspješnoj turističkoj godini.


Srca kao kuća
Čestitajući svim nagrađenima, Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, kazala je slikovito kako joj je srce veliko kao kuća kada vidi sve okupljene.– Ova turistička godina je toliko brzo prošla, iako smo toliko toga zajednički napravili. Bila je i izazovna, ali zaista veseli da je završavamo s 1 posto boljim rezultatima u odnosu na lani i na 2019.


Svega toga ne bi bilo bez svih vas, vašeg doprinosa te vaše predanosti koju pokazujete u razvoju našeg turizma, rekla je Peršić Živadinov.


Svima nagrađenima koji rade u turizmu, ali i oko njega, čestitao je župan Zlatko Komadina, ujedno predsjednik TZ Kvarnera. Ukazao je, pritom, i kako je Opatija iduće godine domaćin Dana hrvatskog turizma u svojoj 180-oj obljetnici i zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću da je podržao taj prijedlog.Okupljene je pozdravio i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, kao i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar.


Dva posebna priznanja


Ove godine dodijeljena su i dva posebna priznanja koja su dobili dugogodišnji krčki turistički djelatnik, hotelijer Anton Bolonić te posthumno prof. dr. sc. Mladen Črnjar, dugogodišnji ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje PGŽ i član Županijskog poglavarstva koji je već od osnutka Županije radio na održivom razvoju.Bolonić se u emotivnom obraćanju zahvalio na ovom priznanju kazavši kako ima tri – ljubavi, obitelj, turizam i lov.


– I u svakoj dajem cijelog sebe, rekao je ovaj turistički doajen.


Djelatnici godine


Osim toga, nagrade Čovjek ključ uspjeha – Djelatnik godine 2023. na županijskoj i državnoj razini dobili su najbolja agencijska djelatnica je Dunja Sladić (turistička agencija Cres Fun & More, Cres), u kategoriji najboljeg turističkog vodiča slavile su Martina Spinčić (turistička agencija B.S.A. tours) i Jasna Brusić (turistička agencija Šiloturist).


Foto Sergej Drechsler


Najbolje djelatnice prodaje i marketinga u turizmu su Doris Kujundžić (Liburnia Hotels & Villas, Opatija) ujedno lauretakinja i na nacionalnoj razini, te Iva Žigo (hotel Bonavia, Rijeka).


Najbolja turistička animatorica je Katarina Stojević, recepcijski djelatnik Duško Vrzić (Liburnia Hotels & Villas, Opatija), konobar Marko Macolić (Villa hotel Barbat, Rab), konobari – sommelieri Mate Negulić (Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa, Ika) te Monika Neral.


Najbolji kuhari Slavica Matošević (Jadran, Crikvenica) ujedno laureatkinja na nacionalnoj razini, te Nenad Kukurin (Heritage hotel Kukuriku, Kastav), djelatnica hotelskog domaćinstva Nadica Petak (Lošinj Hotels & Villas).Pružateljice ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu Grozdana Matušan (Supetarska Draga) koja je laureatkinja i na državnoj razini te Jagoda Vukušić, (Kuća za odmor Japodi, Mrkopalj).


Domaćini, službenici, prodavači…


Isto tako, u kategoriji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva slavio je Marko Gržin (OPG Gržin-Joka, Lovran), u kategoriji policijski službenik Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske, koji je slavio i na državnoj razini, te Tea Švob (Policijska postaja Crikvenica).Ukategoriji vatrogasac Lorena Laslavić (Javna vatrogasna postrojba Opatija), u kategoriji djelatnik u prijevozu Katja Brnabić (obrt Brodomehanika Brnabić, Rab) ujedno i laureatkinja na državnoj razini te Mario Bošnjak (obrt Taxi Marino, Selce), a u kategoriji prodavačica Ružica Ribarić (Kuća rapske torte, Rab).


Najbolji djelatnici u zdravstvenom turizmu su, pak, Silvestra Španjol Kurilić, voditeljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ – Ispostava Rab, nagrađena i na državnoj razini, te Viviana Kalmar Jakovljević (Kalmar implant Dentistry 2, Dramalj).Najbolji djelatnik u nautičkom turizmu je Borislav Jušić (Marina Lošinj, Lošinjska plovidba – Turizam), ujedno pobjednik na nacionalnoj razini, najbolja djelatnica u sustavu turističkih zajednica Jadranka Pavlović (Turistička zajednica grada Cresa), a najbolji djelatnik na uređenju i održavanju okoliša Tomislav Šarušić (Dundovo, Rab).


Uručena priznanja i oznake


Uručena su i priznanja nagrađenima i nominiranima u projektu Godišnje hrvatske turističke nagrade, i to Opatiji koja je na nacionalnoj razini osvojila nagradu za poslovni turizam – kongresna destinacija s tradicijom te hotelu Ambasador kao finalistu u istoj kategoriji te potom Marini Punat i ACI-ju za nautički turizam.Posebna priznanja za obljetnice poslovanja dobili su, pak, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak za 70 godina poslovanja, Sveučilište u Rijeci za 50 godina poslovanja te ACI za 40 godina poslovanja, a posebna priznanja za obljetnice organiziranog turizma Novi Vinodolski za 145 godina te Punat za 115 godina organiziranog bavljenja turizmom.


Dodijeljene su i oznake kvalitete Kvarner Gourmet koje su dobili Nebo Restaurant & Lounge, restoran Nobilion, konoba Zijavica, Ganeum Food & Wine Bar te restoran J-I-S-T.


Ruralni turizam i gastronomija


Priznanja su dobili i kvarnerski predstavnici koji su ove godine osvojili doista velik broj nagrada u okviru projekta Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.Nagradu dr. sc. Eduard Kušen – povelju za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma dobila je Egle Katunar, nagradu za nositelje zaštićenih marketinških oznaka Natura Rab, za tradicijsku gastronomiju Stancija Kovačići u Rukavcu, za craft turizam Pivovara Morčić u Velom Brgudu te Lynx Craft Distillery u Lukovdolu, za vinski turizam OPG Ružić – Jarbola iz Zvoneće, a nagradu za ruralne turističke projekte Domaća radinost Veprina 519 iz Veprinca te Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba – Juxta Mare.


Privući što više autobusera


Na sjednici Skupštine TZ Kvarnera danas je istaknuto kako se nagodinu očekuje ponavljanje ovogodišnjih rezultata. Isto tako, nastojat će se privući što više autobusera, obzirom da turističko gospodarstvo izražava tu potrebu posebno za pred i posezonu.Direktorica TZ Kvarnera stoga je kazala kako je veliki RDA zainteresiran da svoju godišnju skupštinu najesen organizira a Kvarneru, a sada u prosincu dolazi njihova delegacija u inspekcijsko putovanje.


Ako Kvarner zadovolji regija će biti i partner sajma RDA-a. Po pitanju manifestacija, novost je i da će Motovun film festival u cijelosti prijeći u Gorski kotar.