Skupo ljetovanje

Unajmili bi apartman u “špici” ovog ljeta na hrvatskoj obali? Provjerili smo cijene, paprene su

Alenka Juričić Bukarica

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Tko želi ići na more u "špici" sezone, za manje od sto eura na noć će se jako teško snaćiHoće li prosječna hrvatska obitelj, to znači ona s hrvatskim plaćama, ove godine na ljetni godišnji odmor? Osim što je svakodnevni život poskupio, ove godine valja računati i na više cijene u smještajnim objektima.


Već lani je pod pritiskom velike potražnje i prvog vala rasta cijena energenata krenuo trend rasta cijena smještaja, no uz visoku inflaciju i oni koji lani nisu dizali cijene, ove su godine išli s korekcijama.


Za koliko novca se može proći ove godine po pitanju smještaja i na što treba obratiti pozornost ako se želi proći nešto povoljnije pitali smo dugogodišnje turističke djelatnike Dragana Brnića iz Šilo turista iz Baške, Tamija Sokolića iz Veta tradea iz Novog Vinodolskog te Mirka Bulića, predsjednika Udruge iznajmljivača grada Opatije.
Brnić je pojasnio da su cijene privatnog smještaja u prosjeku poskupjele oko 15 posto u odnosu na lani, a objekti koji su kvalitetniji i više.


Tko je lani mogao podnijeti trošak godišnjeg, to će vjerovatno moći i ove, prilagodit će se, no onaj tko si lani nije mogao priuštiti ljetovanje, ove godine će još manje.


Promjena termina


Tko želi proći nešto povoljnije, mogao bi razmišljati o razdoblju izvan špice sezone, o početku i sredini lipnja, kad već kreće sezona kupanja, ili o rujnu.


Cijene se tijekom godine mijenjaju četiri do pet puta, najskuplja je špica od sredine srpnja do sredine kolovoza.


– Tko želi ići na more, a plaća mu je ista kao i lani, rješenje je da promijeni sezonu, odnosno da pokuša izbjeći njezinu špicu, jer tada može naći i 30 posto manje cijene.


Dvosoban apartman s dvije spavaće sobe na Krku stoji oko 100 eura. Ako je manje, onda se radi o nekoj specifičnosti – ili je daleko od mora ili nešto slabije uređen… za manje od sto eura će se jako teško naći.


Može, ali sigurno da to neće biti neka pozicija. U tom slučaju bi se moglo naći za 80 do 90 eura, ali ako se želi proći povoljnije, ja ne bih ciljao na to, nego na drugi termin, kad su cijene povoljnije, kaže Brnić, dodajući da treba pratiti kad se cijena mijenja.


Cijene padaju i nakon ljeta, u nekim destinacijama od 15. rujna, negdje već i tjedan ranije. I tada se može naći 50 posto nižu cijenu nego što je ona koja je za isti apartman 1. kolovoza.


Opcija je, iako neće biti tako velika razlika, ali dade se nešto uštedjeti, i to da se uzme druga kategorija apartmana.


Primjerice, ako je obitelj s dvoje manje djece lani uzela apartman s dvije sobe, onda ove godine može pokušati s opcijom apartmana s jednom sobom i dva pomoćna kreveta. Kvadratura je nešto manja, ali će i cijena biti 10 do 15 posto jeftinija.


Rani buking


– Treba na vrijeme rezervirati. Ima i dosta jednosobnih apartmana koji su dva plus jedan pomoći krevet. Onaj tko ima malo dijete može uzeti i studio apartman koji podrazumijeva spavanje i kuhinju u jednoj prostoriji.


Tami Sokolić kaže da su cijene ove godine šarolike. Neki iznajmljivači su, kaže, ostali na cijenama od prošle godine, a neki su ih podigli.


– Prosječan apartman se može naći već za oko 80 eura, a tko hoće nešto kvalitetnije, mora platiti više. Ali Crikveničko-vinodolska rivijera je relativno razumna s cijenama, na raspolaganju je puno kapaciteta, tako da su cijene i nešto povoljnije nego u nekim drugim destinacijama, pojasnio je Sokolić.


Obitelj s dvoje male djece tako može uzeti apartman s jednom spavaćom sobom i dva pomoćna ležaja, što je jedna od povoljnijih opcija.


Što se tiče odlaska na godišnji u lipnju ili rujnu, pojasnio je da su cijene tada u pravilu 10 do 20 posto jeftinije.


Ove godine je Uskrs dosta rano, a što za sobom vuče i ranije Tijelovo i Duhove, dakle blagdane kad već na odmor kreću Nijemci i Austrijanci, a i polako i ostali.


Dakle, s rastom cijena nešto će se ovog ljeta morati žrtvovati, ili kvadratura ili – datum.


Dalje od mora, a ipak skuplje


Mirko Bulić kaže da su cijene na opatijskom području vrlo šarolike i da su poskupjele za 15 do 30 posto. Kaže da se sada za Uskrs u Opatiji može naći apartman s dvije sobe za 60 eura, dakle za četveročlanu obitelj.


U špici sezone se takav isti može naći za oko 120 eura. Na pitanje je li jeftinije ako se traži smještaj dalje od mora, u Poljanama ili Veprincu, odgovorio je da u opatijskom zaleđu ima puno kuća s bazenima u koje se dosta ulagalo jer s obzirom na udaljenost od mora, moraju dati vrijednost više.


– Kuća za odmor u Poljanama ima popunjenost 10 mjeseci i lakše se puni nego moj apartman koji je 700 metara od mora. Navike putnika su se promijenile.


A što se tiče povoljnijeg smještaja koji si može priuštiti i domaći gost, opcija je za obitelj s dvoje manje djece apartman s jednom sobom u kojoj je bračni krevet, uz francuski ležaj na razvlačenje za dvije osobe u dnevnom boravku, kaže Bulić.