Israel Shipyards

Uljaniku stigla slamka spasa iz Izraela! Ovo je dosad najozbiljniji kupac, iznijeli su svoj plan

Orjana Antešić

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj Mijošek

Tvrtka Israel Shipyards je stečajnom upravitelju na stol stavila preliminarnu ponudu za preuzimanje brodogradilišta. Traže direktne pregovoreUoči sutrašnje Skupštine vjerovnika u Pazinu na kojoj bi se trebalo odlučiti što dalje u prodaji većinskog udjela u blokiranom Uljaniku 1856, stigao je još jedan iskaz interesa, ovog puta od strane tvrtke Israel Shipyards koja je s pulskim brodogradilištem ugovorila gradnju plutajućeg doka, ali taj posao još uvijek nije završen i debelo kasni zbog poslovnih i financijskih problema u Uljaniku 1856 koji traju puno duže od same blokade računa.


Izraelci su stečajnom upravitelju Uljanik brodogradilišta Lorisu Raku na stol stavili preliminarnu ponudu u kojoj za 54,77 posto poslovnog udjela nude “između pet i šest milijuna eura”, s time da traže direktne pregovore oko cjelokupne transakcije s ključnim dionicima, a to ponajprije uključuje predstavnike države koja je i najveći vjerovnik, ali i vlasnik oko 42 posto poslovnog udjela u Uljaniku 1856.


Ugovor s Izraelcima za još uvijek nezavršeni dok vrijedan je oko 7 milijuna eura, a otprilike isto tolika su i državna jamstva za kredit kojeg je na račun tog posla dobilo pulsko brodogradilište.
U svojem dopisu, kojeg potpisuje izvršni direktor Israel shipyards Eitan Zucker, apostrofira se kako je plutajući dok dio većeg projekta kojeg ova tvrtka odrađuje za izraelsko Ministarstvo obrane, te da sve uključene strane, pa tako i novi vlasnik Uljanika 1856, bez obzira tko to bude, moraju osigurati da se ovaj posao na izgradnji plutajućeg doka završi, bez daljnjih odgoda i uz puno poštivanje ugovora koji je na snazi.


Među referencama koje su naveli, Izraelci su istaknuli kako imaju šezdesetogodišnje iskustvo u projektiranju, izgradnji i održavanju civilnih i vojnih plovila te dodaju kako su podružnica javne kompanije Israel Shipyards Industries, čije su dionice uvrštene na burzi u Tel Avivu. Tvrde i da su spremni obvezati se da u nadolazećim godinama pulskom brodogradilištu osiguraju nove projekte i poslove.