Okrugli stol

UHPA obilježila 100 godina djelovanja turističkih agencija u Hrvatskoj

Alenka Juričić Bukarica

Tomislav Fain / Foto Sergej Drechsler

Tomislav Fain / Foto Sergej Drechsler

Kristjan Staničić ukazao je kako je posredstvom agencija ove godine ostvareno preko 26 milijuna noćenja, što je 3 posto više nego laniU organizaciji Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA) danas je u Zagrebu obilježeno 100. godina djelovanja turističkih agencija u Hrvatskoj.


Tom je prilikom održan okrugli stol “100 godina zajedničkog putovanja – iskustva i pogled u budućnost”. Sudionicima su se obratili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, te Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e koji je kao domaćin okrugli stol i otvorio.


Kristjan Staničić, je, pak ukazao kako je u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu godine posredstvom agencija ostvareno preko 26 milijuna noćenja, što je 3 posto više nego lani.
Sudionici okruglog stola osvrnuli su se na rast i razvoj agencijskog poslovanja u Hrvatskoj, na digitalnu transformaciju i utjecaj tehnologije na opstanak turističkih agencija te o održivom razvoju turizma i turizmu posebnih interesa koji može doprinijeti regeneraciji turizma kao takvog.


– Budućnost turističkih agencija nije upitna. Još 1923. godine, kada je osnovan Putnik kao zajednica društava za unapređenje turizma, s koncesijom za prodaju željezničkih karata izvan željezničkih stanica, bilo je jasno da su putnicima potrebne besplatne informacije i dodatne usluge koje mogu pružiti posrednici jedinstvenih kvalifikacija, turističke agencije.


Naša uloga i danas ostaje ista, a to je ekspertiza koju nudimo i usluge koje slažemo čine turizam kakav priželjkujemo zamislivim.


Strateški ciljevi poput održivog razvoja turizma nezamislivi su bez karike koja povezuje putnika i uslugu te je naš doprinos značajan te s velikim optimizmom gledam na budućnost naše struke, poručio je Tomislav Fain problematizirajući pitanje budućnosti turističkih agencija u Hrvatskoj.


Inače, UHPA je jedna od vodećih strukovnih udruga u turizmu te najveće udruženje turističkih agencija u Hrvatskoj. U svojem članstvu broji dvjestotinjak redovnih članova koji pružaju usluge turističkih agencija i turoperatora te više od 100 pridruženih članova iz hotelijerstva, prijevoza, strukovnog obrazovanja te drugih ustanova i udruga.