Trebaju pomoć

Ugrožen opstanak većine turističkih agencija u Hrvatskoj: “Ni sam ne znam koji je ovo put po redu da pišemo Vladi”

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Martina Nimac Kalcina, predsjednica zajednice obiteljskog turizma, naglasila je kako privatni iznajmljivači nisu imali mogućnost korištenja mjera pomoći gospodarstvu jer su one bile usmjerene samo na tvrtke i obrteZajednica obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore obratila se Ministarstvu turizma i sporta (MINTS) prijedlozima za olakšanje poslovanja.


Traže:


  • Oslobođenje plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojima je rok plaćanja 31. ožujka ove godine
  • oslobađanje plaćanja turističke pristojbe i članarine za ovu godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste
  • pronalazak načina kreditiranja privatnih iznajmljivača temeljem poslovanja u 2019. ili na osnovi davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope korištenjem već postojeće HBOR-ove kreditne linije za privatne iznajmljivače s mogućnošću reprogramiranja za fiksne troškove

Borba za opstanak


Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma, naglasila je kako privatni iznajmljivači nisu imali mogućnost korištenja mjera pomoći gospodarstvu koje je donosila Vlada jer su one bile usmjerene samo na tvrtke i obrte.
A zbog velike neizvjesnosti povezane s pandemijom COVID-19, koja i dalje pogađa turistički sektor u čitavu svijetu, privatni iznajmljivači strahuju da će i ova godina biti krizna i da neće moći podmiriti sve svoje obaveze iz redovnog poslovanja.


Osim iznajmljivača pomoć traže i turističke agencije. Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) je pak od Vlade zatražila žurno donošenje odluke o produženju mjera za očuvanje radnih mjesta i nadoknadi fiksnih troškova za turističke agencije koje je pandemija dovela na rub propasti.


– Ni sam više ne znam koji je ovo zahtjev po redu upućen prema Vladi sa zamolbom za pomoć i potporu u rješavanju posljedica globalne krize koja nas je zadesila. Kao i svi ranije, i ovaj ima samo jedan cilj – opstanak turističkih agencija.


Bezbroj smo puta pozivani na razumijevanje situacije i s neizvjesnošću u posljednji tren saznavali hoćemo li moći zadržati zaposlenike i sljedećih mjesec, dva ili ćemo im se morati zahvaliti na suradnji.


Kako naše razumijevanje nije dovelo do bumerang efekta i vratilo nam se na isti način, dovedeni smo u situaciju da je krajnje ugrožen opstanak većine turističkih agencija u Republici Hrvatskoj, istaknuo je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.


Nadati se čudu


Dodao je kako je, u zemlji koja u tolikoj mjeri ovisi o turizmu, nedopustivo da na pragu turističke sezone, od koje svi imaju velika očekivanja i o kojoj ovisi toliko toga, turistička industrija preživljava iz dana u dan i nada se čudu.


– Kao da to nije i više nego dovoljno, dodatno situaciju pogoršava nerazumijevanje pružatelja usluga, posebice javnih ustanova i institucija, koje unatoč preporukama nadležnih ministarstava u posljednji čas povećavaju cijene svojih usluga u situaciji kad ćemo se boriti za svakog gosta, upozorio je Fain.


Inače, prema podacima Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku prosječan pad u djelatnosti turističkih agencija kontinuirano je tijekom 2020. godine bio iznad 85 posto.