Hrvatska gospodarska komora

Ugostitelji traže produljenje potpora: Imaju samo deset do trideset posto prometa u odnosu na prošlu godinu

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Ugostitelji kažu da im promet od početka ožujka izrazito pada, a nastavak poslovanja nije donio ni približnu razinu prometa iz svibnja i lipnja prošle godine.ZAGREB – Udruženje ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore (HGK) traži produljenje potpora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta, objavili su u danas iz HGK.


Ugostitelji kažu da im promet od početka ožujka izrazito pada, a nastavak poslovanja nije donio ni približnu razinu prometa iz svibnja i lipnja prošle godine.


“Podaci pokazuju kako ugostitelji bilježe promet na razini od 10 do 30 posto onoga koji je bio ostvaren u istom razdoblju prošle godine. Kako se Hrvatska promovira kao turistička zemlja, a ugostitelji u ovom razdoblju većinu prihoda ostvaruju od turista kojih je prema podacima eVisitora u prvih pet mjeseci ove godine manje za 80 posto u usporedbi s prvih pet mjeseci prošle godine, jasno je zašto se bilježe ovakvi podaci“, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja HGK Dražen Boban.


Brza reakcija Vlade
Udruženje je stoga od Ministarstva turizma zatražilo produženje mjera pomoći za djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića za mjesec srpanj za one s padom prometa većim od 50 posto.


Boban je kazao kako treba pohvaliti brzu reakciju Vlade, koja je vrlo učinkovito provela niz zdravstvenih mjera usmjerenih na sprječavanje širenja zaraze i donijela niz gospodarskih mjera za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti tvrtki koje se bave ugostiteljskom djelatnošću.


No, trenutna situacija je takva da je produljenje mjera neophodno, poručio je.