Vedran Jakominić

Ugostitelji su u šoku: “Ovo što nam rade je psihološko zlostavljanje”

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Imamo tri puta veće poreze nego ostale europske zemlje koje imaju tri puta veću potrošnju. Ne razumijem zašto se nas ostavlja da krepamo, dok u javnom sektoru obećavaju povišice i božićnice, pita se Vedran JakominićUgostitelji su šokirani informacijom o zatvaranju restorana i kafića od subote pa sve do Badnjaka. Dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić skreće pozornost na to da je država pokušala od župana dobiti suglasnost za zatvaranje lokala.


“Koliko razumijem, mi smo uzburkali vladu s obavijesti da ćemo tražiti obeštećenje, pa oni sad traže župane dozvolu i tako peru ruke prebacujući odgovornost na županije koje bi nas po tome trebale obeštetiti. Ovo što nam rade je psihološko zlostavljanje.


U ponedjeljak su jedno najavili, sad drugo i svi samo strepimo, ne znamo hoćemo li zadržati ljude, hoćemo li naručiti robu, ovo je užas”, rekao je Vedran Jakominić u razgovoru za Index.


“Ovo je stvarno grozno”
Poručuju da u ovom trenutku ništa ne znaju: ne znaju ostaju li terase, što da rade: “Jučer smo saznali da idu najstrože mjere ikad, ali se ne zna koje su to, nitko nas nije obavijestio. Ovo je stvarno grozno”.


Država isplaćuje samo mjere za radnike, kako bi zaštitili njihova radna mjesta, rekao je Jakominić, napominjući da država zaboravlja da ugostitelji imaju i puno drugih troškova.


“Imamo kredite, najamnine, moramo plaćati milijun parafiskalnih nameta, moramo plaćati ZAMP-u, Hrvatskim šuma, Hrvatskim vodama, članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori, samo što ne trebamo plaćati za astronaute. Nismo oslobođeni nijednog parafiskalnog nameta.


Naša hrana je propala ako ne radimo, a od države nismo dobili nikakvu pomoć, već moramo plaćati državi i akontaciju poreza na dobit. Mi smo jedina europska država koja nijednom kunom nije pomogla poduzetnicima u ovoj krizi”, rekao je Jakominić.


“Zašto se nas ostavlja da krepamo?”


Hoće li nakon zatvaranja lokala krenuti masovni otkazi u ugostiteljstvu? Jakominić je uvjeren da će se svi vlasnici ugostiteljskih objekata potruditi nekako preživjeti to razdoblje.


“Stalno ponavljamo da nam trebaju novci koje možemo posuditi, trebaju nam krediti, komercijalne banke nam ih ne daju, a sasvim je sigurno da ne možemo preživjeti zimu bez sredstava za likvidnost”, kazao je.


Posebno ističe kako su ovakvi porezi neizdrživi, a pogotovo u ovoj situaciji.


“Imamo tri puta veće poreze nego ostale europske zemlje koje imaju tri puta veću potrošnju. Ne razumijem zašto se nas ostavlja da krepamo, dok u javnom sektoru obećavaju povišice i božićnice”, rekao je Vedran Jakominić u razgovoru za Index.