Ceh

Ugostitelji i turistički djelatnici HOK-a uputili zahtjeve Vladi

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Traže izjednačavanje snižene stope PDV-a za cijeli sektor te nastavak provedbe programa konkurentnostiCeh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) uputio je u utorak sa svoga kongresa zahtjeve Vladi, među kojima su izjednačavanje snižene stope PDV-a za cijeli sektor te nastavak provedbe programa konkurentnosti.


HOK-ov ugostiteljski ceh traži izjednačavanje stope PDV-a od 13 posto u cijelom sektoru i to za djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo.


Smatraju da u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta treba nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava “Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma”, s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi na način da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata, kažu u HOK-u.
Zalažu se i da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl.), u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru.


Neophodno je propisati i provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan, smatraju u HOK-u.


Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, traže ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. Traže i da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu.


Smatraju da treba prilagoditi radno i porezno zakonodavstvo, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radnika u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.


Traže prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica.


Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održan je jučer i danas u Tuhelju. U fokusu mu je bio nedostatak radne snage, kao jedan od gorućih problema sektora.