Pomažu

U sklopu društvenog bankarstva Erste banka plasirala 17 milijuna eura

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Goran Kovačić/PIXSELL

Ilustracija / Foto Goran Kovačić/PIXSELL

Na taj način direktno su utjecali na otvaranje više od 1.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, odnosno pomogli ih očuvati čak 2.300Erste banka je u okviru svog programa društvenog bankarstva za više od 680 klijenata dosad osigurala financijska sredstva u vrijednosti od 17 milijuna eura te na taj način direktno utjecala na otvaranje više od 1.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, odnosno pomogla ih očuvati čak 2.300.


Pritom je svako drugo radno mjesto bilo namijenjeno ženama, a 10 posto osobama iz marginaliziranih društvenih skupina, izvijestili su u utorak iz Erstea o rezultatima druge po redu procjene učinka Programa društvenog bankarstva međunarodne Erste grupe na lokalnu zajednicu u SIE regiji, provedene prema metodologiji razvijenoj u suradnji s bečkim sveučilištem Vienna University of Economics and Business.


Ovo rade jedini u Hrvatskoj


Kako se navodi u priopćenju, Erste banka jedina je banka na hrvatskom tržištu koji pruža ekspertnu i sveobuhvatnu uslugu segmentu poduzetnika početnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika, s ciljem njihove financijske inkluzije.
Program se od 2016. provodi u svima zemljama članicama međunarodne Erste grupe, a osim što nudi pristup individualiziranom financijskom praćenju, program društvenog bankarstva uključuje podršku kroz edukacije, financijsko savjetovanje i poslovne alate.


Cilj ovog programa je davanje doprinosa razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana.


Društveno bankarstvo Erste banke dosad je edukacijski podržalo više od 20 tisuća poduzetnika početnika i gotovo 1.600 društvenih poduzetnika i neprofitnih organizacija, navodi se.


“I ovaj izvještaj o društvenom učinku pokazao je da smo kao društveno odgovorno bankarstvo i dalje na pravom putu. Naime, više od 50 posto naših financiranih klijenata izjavilo je da ne bi imali pristup nekom drugom obliku financiranja da im mi kao banka to nismo pružili.


S druge strane, ekspertna usluga neprofitnim organizacijama i društvenim poduzetnicima još je uvijek jedinstvena na tržištu i kao takva prepoznata od klijenata“, rekla je voditeljica Službe za društveno bankarstvo Tina Sirotić u izjavi koja se prenosi u priopćenju.


Podrška poduzetnicima početnicima


U okviru podrške poduzetnicima početnicima financirano je nešto manje od 500 klijenata u iznosu od 9,6 milijuna eura, dok je program edukacije koristilo više od 20 tisuća klijenata.


Na taj način sačuvano je oko 1.300 radnih mjesta, a otvorilo se njih 700. Uz navedeno, 85 posto podržanih klijenata izjavilo je da je njihova financijska situacija bolja, dok 53 posto klijenata smatra da bez podrške banke ne bi mogli pokrenuti ili razviti poslovanje.


Čak 90 posto podržanih klijenata izjavilo je da su donijeli pravu odluku da započnu ili zadrže svoje poslovanje, dok ih je 94 posto povećalo promet, izvijestili su iz Erstea.


Napomenuli su da je banka, osim podrške poduzetnicima početnicima, usmjerena i na neprofitne organizacije i društvene poduzetnike. Dosad je kroz program financijski podržano 188 organizacija u iznosu od 7,5 milijuna eura, a edukacije je prošlo gotovo 1.600 polaznika.


Njih čak 98 posto smatra da su poboljšali svoj društveni učinak dok ih je 63 posto u boljoj financijskoj situaciji nego prije, priopćeno je.