Vlada RH

Neophodno za LNG na Krku: Tvrtki Plinacro odobreno kreditno zaduženje za plinovod Zlobin-Omišalj

Hina

Foto Pixsell

Foto PixsellVlada je u četvrtak dala suglasnosti tvrtki Plinacro za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermaerkische bank (ESB) do 250 milijuna kuna, za realizaciju izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj.


Rok otplate kredita je 10 godina uključujući godinu dana grace perioda (poček), otplata u 18 polugodišnjih rata, s dospijećem 31. siječnja i 31. srpnja. Redovna fiksna kamatna stopa kredita je 1,45 posto, a efektivna 1,48 posto.


Svrha zaduženja, kako je rekao ministar zaštite okoliša i energetike Tomsilav Čorić, realizacija je izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj, koji je neizostavni dio sustava za skladištenje, uplinjavanje i transport rasplinutog ukapljenog plina, odnosno LNG-a, ukupnog kapaciteta 2,5 milijardi prostornih metara godišnje, a koji je jedan od ključnih energetskih projekata u Hrvatskoj.
Uprava Plinacra je 28. siječnja ove godine donijela odluku, a Nadzorni odbor 5. veljače, kojima se odobrava pokretanje postupka zaduživanja društva, a ESB je, kako je kazao Čorić, odabran zbog najpovoljnijih ponuđenih uvjeta.


Ugovor o izgradnji plinovoda potpisan je 4. prosinca 2019., a 16. prosinca 2019. je započela izgradnja plinovoda s ugovorenim rokom izgradnje najkasnije do 15. studenog ove godine, kada se očekuje početak probnog rada FSRU broda, a sve kako bi sustav započeo s komercijalnim radom od 1. siječnja 2021. godine.


Plinacro je krajem prošlog tjedna izvijestio da izgradnja otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Omišalj-Zlobin teče planiranom dinamikom unatoč pandemiji koronavirusa koja je usporila ili u potpunosti zaustavila dobar dio gospodarskih aktivnosti.


Radovi su započeli sredinom prosinca prošle godine i odvijaju se paralelno na čitavoj trasi plinovoda – od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj.


Završetak izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin, investicije vrijedne 430 milijuna kuna, planiran je do kraja godine kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana i otprema plina s njega.