Nude rješenje

Tribina Zeleno-lijevog bloka: Umjesto likvidacije, Brodarski institut treba preoblikovati u Tehnički

Jagoda Marić

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka organizirao okrugli stol o viziji za budućnost institucije tehničkih znanostiUmjesto likvidacije i gašenja Brodarskog instituta, Hrvatska bi ga trebala preoblikovati u Tehnički institut. Time bi i tehničke znanosti dobile svoju instituciju po uzoru na ono što za prirodne znanosti znači Institut Ruđer Bošković, prijedlog je to Vladimira Andročeca, predsjednika akademije tehničkih znanosti koji je nekada i sam bio zaposlenik i direktor na Brodarskom institutu.


Taj prijedlog Andročec je iznio na okruglom stolu »Budućnost Brodarskog instituta – između likvidacije i razvojne perspektive« koji je u Hrvatskom saboru organizirao klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka.


Odluku o tome da se stvore preduvjeti za likvidaciju Brodarskog instituta nedavno je donijela Vlada, što će institutu osigurati i 60 milijuna kuna za plaćanje dugova, kako bi se »spasile« nekretnine vrijedne 300 milijuna kuna.


Moguća misija
Da je likvidaciju, nakon koje bi se Institut ugasio, moguće izbjeći uvjeren je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i posebni savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za energiju i klimu.


Kaže da je nakon Vladine odluke kontaktirao ministre Darka Horvata, Radovana Fuchsa i Tomislava Ćorića i da mu se učinilo da pokušaj spasa Instituta nije nemoguća misija.


– Nastavit ćemo još razgovarati, organizirat ćemo jedan sastanak i u Uredu predsjednika, ne zato da politiziramo oko Brodarskog, nego je ovo prilika da sve institucije rade zajedno.


Imam načelan pristanak ministra za to i vjerujem da zajedno možemo gurati bolje, da ova zemlja može bolje, poručio je optimistično Domac.


On vjeruje da je dobar smjer vizija Brodarskog instituta kao tehničkog instituta i da je to prilika hrvatskoj tehničkoj znanosti da popravi svoju poziciju i kad je infrastruktura u pitanju.


– Nismo ovdje samo zbog Brodarskog instituta, nego i zbog razmišljanja da Hrvatska može bolje od toga da ukida znanstvenu infrastrukturu, da može bolje od toga da negira znanje.


Ne podcjenjujem nijednu struku i zanimanje, ali Hrvatska može bolje od toga da svoju djecu obrazuje samo za uslužne djelatnosti, kazao je Domac.


Pristup fondovima


Marta Pedišić Buča, predstavnica radnika u Nadzornom odboru kazala je da institut zbog toga što je tvrtka u poteškoćama nema pristup europskim fondovima i da za budućnost treba pravni oblik koji će mu omogućiti prijavljivanje na natječaje, rad s fakultetima, ali i sudjelovanje na tržištu.


Ona misli da je budućnost Instituta u tome da bude sastavnica znanstvenih ustanova u području pomorskih tehnologija, da bi njegova infrastruktura mogla služiti za edukaciju učenika i studenata, a bio bi i nositelj proširenja proizvodnih kapaciteta u području pomorstva te centar za dekarbonizaciju pomorskog prometa.


Druga je opcija da Institut bude stručno tehnička pomoć Oružanim snagama i NATO aktivnostima.


– Sve to Institut može objediniti, ali preduvjet je da se riješi sadašnja situacija s dugovima. Otvaranje likvidacije briše nas s tržišta, kazala je Pedišić Buča.