Svjetska tržišta

Trgovina na Wall Streetu nakratko obustavljena zbog naglog pada indeksa

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersWASHINGTON Vodeći burzovni indeksi na američkom Wall Streetu potonuli su na početku trgovanja u ponedjeljak budući da su pad cijena nafte i naglo širenje koronavirusa potaknuli strah od recesije u globalnom gospodarstvu.


Zbog pada referentnog indeksa S&P 500 za sedam posto, na najnižu razinu od prošlogodišnjeg lipnja, trgovanje je automatski obustavljeno na samom početku, na 15 minuta, prema propisima uvedenim nakon financijske krize 2008. i 2009.


Krajem prošlog tjedna vodeći proizvođači nafte nisu se uspjeli dogovoriti o značajnijem ograničenju opskrbe u uvjetima slabljenja potražnje zbog epidemije koronavirusa. Rusija je pristala tek na produljenje postojećeg sporazuma o ograničenju proizvodnje.
Saudijska Arabija uzvratila je najavom značajnog povećanja proizvodnje, čime je de facto zadan smrtonosan udarac koordinaciji vodećih proizvođača na smanjenju opskrbe kako bi se poduprle cijene. To je izazvalo snažna previranja na globalnim financijskim tržišta na kojima već vlada poprilična panika zbog utjecaja epidemije koronavirusa.


Zbog toga je cijena nafte jutros potonula za trećinu, na 31,02 dolara u Londonu, te na 28 dolara na američkom tržištu. Poslijepodne se na londonskom tržištu stabilizirala na 36,40 dolara, te na 33,46 dolara u SAD-u.


Najveći je gubitnik na Wall Streetu danas bio energetski sektor, čiji je indeks potonuo 15,3 posto, na najnižu razinu od kolovoza 2004. godine, budući da bi cijene nafte ovaj dan mogle zaključiti na najvećem gubitku u tri desetljeća.


“Što dublje padne, to će trgovci vjerojatno više paničariti”, dodaje Rick Meckler iz Cherry Lane Investmentsa.


U takvim su okolnostima cijene dionica američkih naftnih divova Chrevron Corpa. i Mobil Corpa potonule više od sedam posto.


Indeks Dow Jones Industrial Average bio je u 10.40 sati po lokalnom vremenu u minusu 5,51 posto. To znači da je pao za 1.424,47 bodova, spustivši se na 24.440,31 bod. Nakratko je bio potonuo 2.000 bodova.


S&P oslabio je 5,39 posto, na 2.812,10 bodova. Nasdaq Composite kliznuo je 5,2 posto, na 8.129 bodova.


Prinosi na ključne 10-godišnje američke državne obveznice pali su na rekordno niskih 0,318 posto, nakon čega su se donekle stabilizirali, na 0,487 posto.


Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajniih svjetskih valuta, bio je u minusu oko 0,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.