HOPS

Toplinski val povećava potrošnju električne energije. Hoćemo li doseći rekord iz 2017.?

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerZAGREB Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) tijekom toplinskog vala bilježi i očekuje veću potrošnju električne energije pa se tijekom današnjeg dana očekuje potrošnja od otprilike 59.813 megavatsati (MWh), uz maksimalnu satnu potrošnju od 3.002 MWh, priopćeno je iz HOPS-a, u kojem ne očekuju probleme s opskrbom električnom energijom.


Po podacima HOPS-a, jučer je ostvarena dnevna potrošnja elektroenergetskog sustava u iznosu od 52.197,4 MWh, uz maksimalnu satnu potrošnju na razini od 2649,4 MWh.


Tijekom današnjeg dana, za koji je Državni hidrometeorološki zavod najavio da će biti najtopliji ove godine, očekuje se dnevna potrošnja od otprilike 59.813 MWh, uz maksimalnu satnu potrošnju od 3.002 MWh.
No, to ne bi bila najveća maksimalna ljetna satna potrošnja, s obzirom da maksimalna zabilježena ljetna satna potrošnja iznosi 3.079 MWh iz kolovoza 2017. godine, podsjećaju iz HOPS-a.


“Raspoloživost prijenosne mreže je na visokoj razini te, za sada, nema problema s opskrbom električnom energijom”, ističe se u priopćenju HOPS-a.


Potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije. Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, za ponedjeljak, 12. kolovoz, planira se namiriti oko 48 posto potrebne energije, dok se preostalih (oko 52 posto) planira namiriti uvozom električne energije, navode iz HOPS-a.