Ulagači zabrinuti

Svjetske burze u padu zbog inflacije, nakon dugog rasta i Crobex krenuo prema dole

Hina

Reuters

Reuters

„U nestabilnom smo razdoblju, valuacije su visoke, kamate rastu, izgledi su mutni... ima više razloga za zabrinutost nego prije nekoliko mjeseci”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske burze jer će uskoro zbog visoke inflacije američka središnja banka povećati kamatne stope.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 4,6 posto, na 34.265 bodova, dok je S&P 500 potonuo 5,7 posto, na 4.397 bodova, a Nasdaq indeks 7,6 posto, na 13.768 bodova.


Za S&P 500 i Nasdaq indeks to je bio najveći tjedni gubitak od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020.
Pritom je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije, pa je sada oko 14 posto ispod rekordne razine, dosegnute u studenome prošle godine.


Ni S&P 500 nije daleko od korekcije, s obzirom da je u minusu više od 8 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu početkom siječnja.


Posljedica je to daljnjeg pritiska na tehnološki, ali i druge dioničke sektore koji se temelje na rastu jer su u očekivanju povećanja ključnih kamata Feda porasli prinosi na američke državne obveznice.


Na referentne 10-godišnje obveznice prinosi su u jednom trenutku dosegnuli 1,9 posto, najvišu razinu u dvije godine, dok su se još početkom godine kretali oko 1,5 posto.


Prinosi brzo rastu jer se špekulira da bi Fed mogao agresivnije zaoštriti monetarnu politiku nego što se očekivalo kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u gotovo 40 godina.


Analitičari procjenjuju da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.


„U nestabilnom smo razdoblju, valuacije su visoke, kamate rastu, izgledi su mutni… ima više razloga za zabrinutost nego prije nekoliko mjeseci”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.


U fokusu ulagača su idućega će tjedna biti sjednica čelnika Feda, koja bi mogla dati jasniju sliku o budućem zaoštravanju monetarne politike.


Ulagači će pažljivo analizirati i kvartalne poslovne rezultate kompanija, a izvješća će, među ostalim, objaviti tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft i Tesla.


Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 70 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.


Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle više od 20 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.


„S obzirom na sjednicu Feda i poslovna izvješća, bit će puno razloga za zabrinutost na tržištu idućega tjedna”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki The Leuthold Group.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 7.494 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,8 posto, na 15.603 boda, a pariški CAC 1 posto, na 7.068 bodova.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 2,1 posto, na 27.522 boda.


ZSE: Crobex indeks pao nakon sedam tjedana rasta


Crobex indeks Zagrebačke burze protekloga tjedna je blago pao, prekinuvši 7-tjedni pozitivni niz, ponajviše zbog oštre korekcije na kraju tjedna, dok je Crobex10 uspio završiti tjedan s blagim plusom.


Crobex indeks spustio se prošli tjedan 0,31 posto, na 2.164 boda. Prekinuo je u četvrtak trend rasta koji je trajao čak 19 trgovinskih dana, tijekom kojih je ojačao za ukupno 9 posto i dosegnuo najvišu razinu od ožujka 2017. godine.


Crobex10, pak, uspio je prošli tjedan završiti s dobitkom od 0,23 posto, na 1.323 boda, pa se kreće oko najviših razina od uvođenja 2009. godine. Ojačao je četvrti tjedan zaredom.


Oba indeksa u petak su pretrpjela oštru korekciju, Crobex za 1,86 posto, a Crobex10 za 1,3 posto, što je posljedica pada cijena dionica na svjetskim burzama jer se uskoro očekuje zaoštravanje monetarne politike američkog Feda.


Među sektorskim indeksima, protekloga su tjedna najviše pali građevinski, za 4,75 posto, i industrijski, za 4,53 posto, dok je najviše ojačao prehrambeni, za 2,18 posto.


Redovni promet dionicama iznosio je 62,6 milijuna kuna, što je 27,6 milijuna više nego u tjednu ranije.


Uz to, u blok transakcijama s dvije dionice ostvareno je još 27,5 milijuna kuna. Pritom je dionicom Spana postignuto 23,26 milijuna kuna, po cijeni od 212 kuna za dionicu, a Arena Hospitality grupe 4,2 milijuna kuna po cijeni od 302 kune za dionicu.


U redovnom trgovanju najveći promet imala je dionica Podravke, 13,06 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,87 posto, na 696 kuna.


Slijedila je dionica HT-a, kojom je protrgovano za 12,3 milijuna kuna, a cijena joj je ostala na 185 kuna.


Hrvatski Telekom (HT) i Zagrebačka banka izvijestili su da su u petak zaključili transakciju prodaje 54,31 posto dionica Optima Telekoma društvu Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe.


“Budući da je Telemach od potpisa ugovora o kupoprodaji dobio sva potrebna regulatorna odobrenja te su ispunjeni i svi ostali uvjeti za zaključenje transakcije, HT i Zagrebačka banka u petak su potpisali ugovor o prijenosu dionica na Telemach kojim je HT holding, društvo u potpunom vlasništvu HT-a, prenio 17,41 posto dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,9 posto dionica Optime na Telemach Hrvatska, koji time stječe ukupno 54,31 posto dionica Optime”, objavili su iz HT-a. Ugovorom o prodaji definirana je ukupna cijena Optima Telekoma u visini od 639 milijuna kuna.


Dionica Optima Telekoma poskupjela je prošloga tjedna 1,57 posto, na 5,18 kuna, uz 2 milijuna kuna prometa, dok je dionica Zagrebačke banke pojeftinila 1,49 posto, na 66 kuna, uz 3 milijuna kuna prometa.


U fokusu investitora bila je i dionica HPB-a, s prometom od 4 milijuna, a cijena joj je pala 3,7 posto, na 780 kuna.


Znatniji promet ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, 3,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 3,17 posto, 1.950 kuna.


Među likvidnijim izdanjima, najviše je pala cijena dionice Dalekovoda, za 10,16 posto, na 115 kuna.


Dalekovod je u petak izvijestio da je uspješnom dokapitalizacijom u visini od 410 milijuna kuna završio proces financijskog restrukturiranja te sada kreće u snažni razvoj poslovanja.


U sudski registar upisano je povećanje temeljnog kapitala na 412.471.930 kuna. U dokapitalizaciji, u kojoj su sudjelovali društvo Napredna energetska rješenja, mirovinski fondovi te institucionalni investitori, upisano je 41.000.000 novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.


Najveća dobitnica bila je prošloga tjedna dionica Medike, s rastom cijene za 6,67 posto, na 32.000 kuna.


Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 70 dionica, pri čemu je cijena njih 26 porasla, 31 pala, a 13 stagnirala.