Strah od recesije

Svjetske burze oštro pale treći tjedan zaredom. Sva tri indeksa nalaze su duboko u “području medvjeda”

Hina

Reuters

Reuters

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi oštro pali pod pritiskom sa svjetskih burzi, dok je promet porastaoNa svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa središnjih banaka kako bi suzbile inflaciju izazvati recesiju.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2,9 posto, na 28.725 bodova, a za toliko je skliznuo i S&P 500, pa je zaronio na 3.585 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 2,7 posto, na 10.575 bodova.


Nakon još jednog oštrog pada, sva tri indeksa nalaze se duboko u području ‘medvjeda’, više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.
Pritisak na tržište posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno povećanje kamatnih stopa Feda odvesti gospodarstvo u recesiju.


U rujnu je Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine


A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.


Tako je Raphael Bostic, predsjednik ogranka Feda u Atlanti, kazao kako podržava još jedno povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova u studenom, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, poručio da će Fed vjerojatno postaviti kamate na razine na kojima bi trebale biti početkom iduće godine.


Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je, pak, da ne vidi takve nevolje na američkom financijskom tržištu koje bi utjecale na Fed da promijeni politiku podizanja kamatnih stopa.


A Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost.


Doduše, novi podaci pokazali su da je tržište rada i dalje vrlo snažno, unatoč Fedovom povećanju kamata. Broj Amerikanaca koji su prošloga tjedna po prvi put tražili pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najnižu razinu u pet mjeseci.


„U ovim okolnostima, dobra vijest s tržišta rada je loša vijest jer pokazuje da Fed mora proći još dug put. Ulagači se plaše da će nas Fed gurnuti u vrlo duboku recesiju, što će izazvati recesiju zarada. Stoga ulagači prodaju dionice”, objašnjava Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management.


Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.


Nakon pada tri tjedna zaredom, svi su indeksi zabilježili velike gubitke u proteklom mjesecu. Dow Jones je u rujnu skliznuo 8,8 posto, dok je S&P 500 potonuo 9,3, a Nasdaq indeks 10,5 posto.


Zbog toga su i u cijelom trećem tromjesečju zabilježili pad – Dow Jones za 6,7, S&P 500 za 5,3, a Nasdaq indeks 4,1 posto.


To je bilo treće tromjesečje zaredom kako su indeksi pali, a to nije zabilježeno još od početka globalne financijske krize 2009. godine.


„Bio je to još jedan ružan tjedan u ružnom tromjesečju u najvjerojatnije vrlo ružnoj godini. Kada će se jednoga dana prisjećati 2022., ulagači će reći da je to bila godina u kojoj je Fed napravio zaokret od 180 stupnjeva po pitanju inflacije i drastično brzo zaoštrio donedavno vrlo poticajnu monetarnu politiku”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,8 posto, na 6.893 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,4 posto, na 12.114 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 5.762 boda.


Oštro je pao i STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica, pa je u cijelom rujnu zabilježio pad od 7,8 posto, dok je u cijelom trećem tromjesečju skliznuo 6 posto.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 4,5 posto, na 25.937 bodova.


Oštro pali i Crobexi


Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi oštro pali pod pritiskom sa svjetskih burzi, dok je promet porastao, ponajviše zahvaljujući dionici Tankerske Next Generation koja je u fokusu zbog najave objave ponude za dobrovoljno preuzimanje.


Crobex indeks potonuo je protekloga tjedna 3,21 posto, oslabivši drugi tjedan zaredom. U mjesecu rujnu spustio se za 100 bodova ili 4,72 posto, a tijekom protekloga tjedna dotaknuo je i najnižu razinu od travnja 2021. godine.


Crobex10 pao je, pak, 3,64 posto, na 1.127 bodova, oslabivši peti tjedan zaredom. Tijekom rujna izgubio je 5,9 posto na vrijednosti, dotaknuvši u jednom trenutku prošli tjedan i najnižu razinu od početka veljače 2021. godine.


Crobexi su tako pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa središnjih banaka u cilju suzbijanja inflacije izazvati recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima.


Svi sektorski indeksi na ZSE prošloga su tjedna pali, a najviše Crobextransport, za 5,2 posto.


Redovni dionički promet iznosio je 60,5 milijuna kuna, što je 25 milijuna više nego u tjednu ranije.


Uz to, ostvareno je i gotovo 84 milijuna kuna blok prometa, a pritom najviše u blok transakciji dionicom Tankerske Next Generationa, nešto više od 70 milijuna kuna, po cijeni od 78 kuna za donicu.


Ostatak blok prometa, gotoovo 14 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenim dionicama Adrisa, Končara D&ST, te redovnim HT-a i Arene Hospitality grupe.


I u redovnom trgovanju dionicom Tankerske Next Generation ostvaren je najveći promet – 16,8 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 2,4 posto, na 76,8 kuna.


Tu dionicu Burza je stavila u četvrtak u segment promatranja, nakon što je Tankerska plovidba izvijestila o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Tankerske Next Generationa.


Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s prometom od osam milijuna kuna. Cijena joj je pala 3,74 posto, na 180 kuna.


Slijede dionice Podravke i Valamar Riviere, s prometom većim od 4 milijuna kuna. Pritom je dionici Podravke cijena pala 2,46 posto, na 556 kuna, a Valamar Rivieri za 6,75 posto, na 29 kuna.


Najveće gubitnice bile su dionice Alpha Adriatica, s padom cijene za 11,71 posto na 98 kuna te Jadroplova, za 11,11 posto, na 56 kuna, a znatnije gubitke pretrpjela je i dionica Atlantske plovidbe, pojeftinivši 9,93 posto, na 390 kuna. Brodarske dionice na udaru su korekcija, jer bi recesija u globalnom gospodarstvu usporila trgovinske tijekove i posljedično potražnju za brodskim prijevozom.


Najveće dobitnice, pak, bile su prošloga tjedna dionice Granolia, sa skokom cijene za 10 posto, na 55 kuna, te Slatinske banke, za 9,88 posto, na 54,5 kuna.


Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 59 dionica, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 39 pala, a devet stagnirala.