Kombinirana mirovina

Sve većem broju umirovljenika isplati se penzija iz oba stupa: Jednokratni keš odabralo gotovo 83 posto građana

Jagoda Marić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Prekretnica se zbila prošle godine kada je dozvoljeno pravo na dodatak i onim građanima koji su odabrali isplatu mirovine iz prvog i drugog stupa. Uz jednokratnu isplatu 15 posto iz svoje individualne štednje kombinirana mirovina postala je vrlo privlačna umirovljenicimaIsplata dodatka i na kombiniranu mirovinu, odnosno mirovinu koju građani dobivaju iz prvog i drugog stupa, povećala je broj umirovljenika koji biraju taj model mirovine. Tomu je vjerojatno doprinijela i mogućnost da građani koji biraju kombiniranu mirovinu mogu jednokratno podići 15 posto svoje individualne štednje ako im je dio mirovine koji dobivaju iz fonda generacijske solidarnosti veći za 15 posto od najniže mirovine iz prvog stupa.


Tako je od početka prošle godine gotovo 40 posto građana koji su imali pravo izbora biralo kombiniranu mirovinu, a više od 82 posto onih koji su mogli birati žele li jednokratnu isplatu 15 posto svoje individualne štednje izabralo je tu isplatu.


Povoljniji odabir


Do 1. siječnja prošle godine građani su imali pravo na dodatak od 27 posto samo ako biraju napuštanje drugog stupa i odluče se za mirovinu iz prvog stupa. Ako su birali isplatu mirovine i iz drugog stupa gubili su pravo na dodatak bez obzira na to što su cijelo vrijeme od uvođenja drugog stupa prije 18 godina i dalje tri četvrtine doprinosa uplaćivali u prvi stup, a prije uvođenja drugog stupa i puni iznos od 20 posto.
Od početka prošle godine imaju pravo na dodatak od 27 posto za mirovinski staž ostvaren do 31. 12. 2001. godine, odnosno do uvođenja drugog stupa, a na dio mirovine iz prvog stupa, koja im pripada za razdoblje nakon tog datuma, imaju pravo na dodatak od 20,25 posto.


Rezultiralo je to i povećanjem broja građana koji su se odlučili za kombiniranu mirovinu jer im je ona bila povoljnija. Građani se o tome žele li izabrati samo mirovinu iz prvog stupa ili kombiniranu mirovinu izjašnjavaju u izjavi Središnjem registru osiguranika (REGOS), koji putem mrežnog servisa prikuplja informativne izračune mirovina od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD) i dostavlja ih na kućnu adresu člana fonda kako bi svi građani mogli izabrati koja im je opcija povoljnija.


Od 1. siječnja prošle godine pa do 20. listopada ove godine REGOS je dostavio informativne izračune mirovina na kućne adrese 11.863 budućih korisnika mirovine.


– Osobnu izjavu o izboru mirovine u tom razdoblju dalo je ukupno 11.192 osiguranika, od čega je 6.774 osiguranika (60,53 posto) odabralo mirovinu samo iz I. stupa, a 4.418 osiguranika (39,47 posto) odabralo je mirovinu iz I. i II. stupa, odgovorili su nam iz REGOS-a na upit koliko je građana biralo kombiniranu mirovinu.


Za građane koji su birali mirovinu samo iz prvog stupa, mirovina se određuje kao da su bili osigurani samo iz prvog stupa, a novac s osobnih računa iz drugog stupa se prebacuje u prvi stup.


Manji porez


Za one koji biraju kapitaliziranu štednju, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje određuje osnovnu mirovinu iz obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti i od početka prošle godine do 20. listopada ove godine REGOS je donio rješenja za 4.330 osiguranika koji su birali takvu mirovinu.


U tom je razdoblju zatvoren osobni račun za 3.932 građana u mirovinskim fondovima i na račun zasad jedinog društva koje isplaćuje mirovine iz drugog stupa MOD Raiffeisen prebačeno je ukupno 902,5 milijuna kuna kapitalizirane štednje tih građana koji će dobivati kombiniranu mirovnu.


– Djelomičnu jednokratnu isplatu korisniku starosne i prijevremene starosne mirovine isplaćuje MOD na temelju sklopljenog Ugovora o mirovini. U izvještajnom razdoblju ukupno je obrađeno 3.515 ugovora za starosnu/prijevremenu starosnu mirovinu, a jednokratnu isplatu primilo je 2.907 korisnika (82,70 posto) u ukupnom iznosu gotovo 109 milijuna kuna, odgovaraju nam iz REGOS-a.


To znači da su u prosjeku građani povukli oko 37 tisuća kuna na ime jednokratne isplate. Napominju iz REGOS-a da pri svakoj mirovini, kao i pri jednokratnoj isplati 15 posto od ukupno kapitaliziranih sredstava doznačenih MOD-u, mirovinsko osiguravajuće društvo obračunava i uplaćuje porez na dohodak i prirez porezu na dohodak sukladno Zakonu o porezu na dohodak te korisniku mirovine isplaćuje neto iznos.


Stope poreza za umirovljenike umanjene su za 50 posto i iznose 12 posto i 18 posto, ovisno o poreznim razredima. od sljedećih godina te bi stope trebale biti niže, deset i 15 posto.


Promjena trenda


– Iz navedenih je podataka vidljivo da je u navedenom razdoblju kombiniranu mirovinu iz oba stupa do sada odabralo 39,47 posto osiguranika, dok se prethodnih godina najveći broj osiguranika vraćao u I. stup zbog dodatka od 27 posto na mirovinu samo iz I. stupa.


Primjerice, u 2018. godini zbog mirovine samo iz I. stupa zatvoreno je 5.455 osobnih računa, a zbog mirovine iz II. stupa zatvoreno je 108 osobnih računa članova fonda, napominju iz REGOS-a.


Do promjene trenda, ističu, došlo je zato što se od 1. siječnja 2019. godine osiguranicima koji odaberu mirovinu iz oba stupa na mirovinu iz prvog stupa isplaćuju dodatci od 27 i 20,25 posto.


– Odabiru kombinirane mirovine pridonijela je i mogućnost ostvarivanja prava na jednokratnu isplatu 15 posto u bruto iznosu od sredstava doznačenih MOD-u. Promatrajući trenutačne pokazatelje, u budućnosti se može očekivati sve veći udio mirovina iz oba stupa u odnosu na mirovine samo iz I. stupa jer će i iznosi sredstava na osobnim računima biti veći, zaključuju iz REGOS-a.


Ipak, još uvijek je veći broj građana koji biraju mirovinu iz prvog stupa jer im je ta opcija povoljnija, jer drugi stup ima povoljniji utjecaj na one koji su imali veće plaće, pa i veće uplate doprinosa i koji su skupili više godina radnog staža. Pokazuju to i statistički podaci HZMO-a.


Prosječni staž 34 godine i pet mjeseci


U ovoj je godini do 30. rujna starosnu mirovinu, u što ulaze i prijevremene starosne mirovine i one za dugogodišnje osiguranike, ali bez međunarodnih ugovora, po prvi put dobilo 22.654 građana, a ona je u prosjeku iznosila 3.124 kune i građani su je ostvarivali s prosječno 62 godine i osam mjeseci starosti te s 34 godine i pet mjeseci staža.


S druge strane, osnovna mirovina iz prvog stupa u sklopu kombiniranih mirovina za sve kategorije starosnih mirovina iznosila je 4.347 kuna, što je 1.223 kune više od mirovine koje se isplaćuju samo iz prvog stupa.


U ovoj su godini prvi put takvu mirovinu dobila 1.943 korisnika. Usto, prema podacima koje smo dobili iz MOD Raiffeisena, ti umirovljenici mjesečno u prosjeku dobivaju još 586,57 kuna iz drugog stupa. To znači da je njihova ukupna mirovina 1.800 kuna veća od prosječne starosne mirovine novih umirovljenika iz prvog stupa.


No, iako su ti ljudi u mirovinu odilazili nekoliko mjeseci mlađi, skupili su pet godina staža više. Usto, većina je iskoristila pravo na jednokratnu isplatu, što je umanjilo njihovo mjesečno primanje iz drugog stupa.