Pregovori s BAT-om

Sudbina tvornice u Kanfanaru i dalje neizvjesna: Ugrožena egzistencija tisuća ljudi

Jagoda Marić

Predstavnici Vlade nedavno su se susreli s predstavnicima BAT-a / Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Predstavnici Vlade nedavno su se susreli s predstavnicima BAT-a / Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Zatvaranje tvornice ne bi značilo samo gašenje 500 radnih mjesta u Kanfanaru nego bi ugrozilo i egzistenciju nekoliko tisuća proizvođača duhanaZAGREB – U vrijeme dok su se zbrajale gospodarske štete zatvaranja gospodarstva u Hrvatskoj zbog korona krize, ni javnosti ni Vladi prije više od tri mjeseca nije najbolje »sjela« najava da bi multinacionalna kompanija BAT mogla zatvoriti tvornicu duhana u Kanfanaru i tako pet godina nakon preuzimanja posla od Adrisa staviti točku na industriju duhana u Hrvatskoj.


Zatvaranje tvornice ne bi značilo samo gašenje 500 radnih mjesta u Kanfanaru nego bi ugrozilo i egzistenciju nekoliko tisuća proizvođača duhana. Rok od pet godina u kojem su se u BAT-u obvezali sačuvati proizvodnju u Kanfanaru istekao je i više nije nikakva prepreka zatvaranju tvornice jer BAT-u više ne prijete penali.


Iz samog BAT-a dosad zapravo nikada nisu jasno i otvoreno rekli kakvi su njihovi planovi osim poruke da »konstantno evaluiraju proizvodne lokacije«, ali je Vladina reakcija u kojoj su najavili razgovore s predstavnicima britanske tvrtke kako bi se zadržala proizvodnja u Kanfanaru jasno sugerirala da bi gašenje ili preseljenje proizvodnje moglo biti samo pitanje dana.


Bez rezultata
Čini se da razgovori koje je Vlada najavila ne daju nikakve rezultate i da je sudbina istarske tvornice jednako neizvjesna kao i prije tri mjeseca. Sugerira to i činjenica da su jučer, čini se gotovo pa sinkronizirano, pitanje budućnosti tvornice u Kanfanaru, odnosno pitanje uvjeta po kojima bi se proizvodnja ipak zadržala, ponovo otvorili istarski gospodarstvenici i političari.


Prvo je to ujutro na aktualnom satu u Saboru učinio zastupnik IDS-a Marin Lerotić koji je premijera Andreja Plenkovića pitao što je Vlada dosad učinila da do zatvaranja ne dođe. Premijer pak nije govorio o detaljima pregovora, niti o tome pod kojim bi uvjetima tvornica ostala u Kanfanaru, ali je ponovio Vladinu načelnu poruku da će sve učiniti da se proizvodnja održi.


– Pokazali smo da nam je važna Istra i istarsko gospodarstvo. Jednako tako nam je važna aktivnost tvornice BAT-a. Sporazum između tadašnjeg prodavatelja i kupca bio je da će ostati minimalno još pet godina, a ako odu ranije, da će plaćati penale. Nama je bitno da zadržimo radna mjesta i strane ulagače. Ministar Marić vodi razgovore s predstavnicima BAT-a i iznaći ćemo rješenje, obećao je u svom odgovoru Lerotiću premijer Plenković.


Posljedice zatvaranja


Brigu za tvornicu u Kanfanaru jučer je u priopćenju iskazala i tvrtka AR Packaging Croatia iz Kanfanara, bivša Istragrafika, iz koje poručuju da pažljivo prate razvoj događaja oko tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru, jer će rješavanje tog pitanja u značajnoj mjeri odrediti razinu poslovne aktivnosti njihove tvrtke u Hrvatskoj.


Tvornica duhanskih proizvoda u Kanfanaru u vlasništvu BAT-a najveći je kupac AR Packaging Croatia i osigurava značajan udio prihoda tvrtke pa bi, poručili su iz AR Packinga, najavljeno zatvaranje tvornice negativno utjecalo na poslovanje i realizaciju planova kompanije, posebno investicijskog ciklusa vrijednog 5 milijuna eura s kojim je kompanija započela prošlog mjeseca.


Investicijski ciklus usmjeren nabavi novih strojeva i opreme pokrenut je kako bi se poslovanje kompanije dodatno diverzificiralo i omogućilo brži rast na tržištu regije.


Direktor tvrtke Enis Kancelir poručio je da je cilj kompanije rast u sljedećem razdoblju za više od 20 posto, ali on pretpostavlja zadržavanje tvornice u Kanfanaru.