Okružni sud

Sud odlučio o zapljeni dionica Mercatora; još se ne zna kakva je odluka

Hina

Foto  Marijan Susenj/PIXSELL

Foto Marijan Susenj/PIXSELL

»O slučaju Agrokor-Mercator je odlučeno u roku od 48 sati, a spis je 31. prosinca 2019. godine, zajedno s rješenjem Okružnog suda u Ljubljani, vraćen prekršajnom tijelu - Javnoj agenciji Republike Slovenije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK)«, rečeno je STA-u na suduLJUBLJANA/ZAGREB Ljubljanski Okružni sud je posljednji dan prošle godine presudio u slučaju zapljenje Agrokorovih dionica Mercatora te je odluku poslao slovenskoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, ali iz suda ne otkrivaju kakva je odluka, prenose u petak slovenski mediji.


Okružni sud u Ljubljani presudio je u slučaju privremenog oduzimanja dionica Mercatorovih dionica koje su u vlasništvu Agrokora, a odluku je zajedno sa spisom poslao 31. prosinca Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK). Sud ne otkriva kakva je odluka, a u agenciji kažu da odluku suda još nisu dobili, prenosi Slovenska tiskovna agencija (STA).


»O slučaju Agrokor-Mercator je odlučeno u roku od 48 sati, a spis je 31. prosinca 2019. godine, zajedno s rješenjem Okružnog suda u Ljubljani, vraćen prekršajnom tijelu – Javnoj agenciji Republike Slovenije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK)«, rečeno je STA-u na sudu.
Pritom se napominje da sa suda nisu mogli dati više informacije, jer ne znaju je li presuda uručena AVK-u.


Iz STA također navode da su im u AVK-u danas rekli da ta agencija još nije dobila sudsko rješenje.


AVK je odluku o zapljeni Agrokorovih dionica Mercatora donio 16. prosinca, radi osiguranja provedbe odluke u prekršajnom postupku u kojemu je Agrokoru izrekao kaznu u iznosu d 53,9 milijuna eura zbog neprijavljivanja koncentracije odnosno preuzimanja punionice vode Costella.


Agrokor se na odluku žalio 24. prosinca, tvrdeći da agencija nije imala pravni temelj za tu odluku te ističući da je odluka agencije »neustavna, proizvoljna i nezakonita«.Sud je odlučivao i o zahtjevu Agrokora za pravnom zaštitom protiv prekršajne odluke. Iz Agrokora su najavili da će podnijeti i žalbu Financijskoj upravi Republike Slovenije na rješenje o zabrani raspolaganja dionicama Mercatora. Smatraju da je ta odluka također nezakonita.Agrokor je krajem prošlog tjedna prijavio AVK potpredsjednici Europske komisije i tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja, koje je izvijestio o postupcima te agencije vezanim za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenovu. U prijavi se uz ostalo kaže da su postupci AVK-a u suprotnosti sa zakonima i praksom EU-a i Slovenije.