Računi u ugostiteljstvu

Stigle prve prave brojke, evo koliko je uvođenje “kave za van” utjecalo na prihode ugostitelja

Jagoda Marić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Prošle godine u istom tjednu, od 17. do 23. veljače, prihod u toj djelatnosti je bio 265 milijuna kuna



Mogućnost da i kafići, uz restorane, trgovine, benzinske crpke, prodaju kavu i ostale napitke i pića za van, povećala su u prošlom tjednu broj fiskaliziranih računa u toj djelatnosti za 32 posto, a njihov je iznos, odnosno promet veći za šest posto, pokazuju to podaci što ih je objavila Porezna uprava.


Tako je u djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane u proteklom tjednu (15. – 21. veljače) iznos računa, koje su zabilježile fiskalne blagajne bio gotovo 86 milijuna kuna, dok je tjedan prije toga prihod bio oko 81 milijun kuna.


Povećanje prihoda za šest posto u normalnim bi okolnostima bilo razlog za zadovoljstvo, ali u toj djelatnosti sigurno ne mogu tako razmišljati jer je prošle godine u istom tjednu, odnosno od 17. do 23. veljače prihod bio 265 milijuna kuna, odnosno tri puta veći nego ove godine.




Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak kaže da njihova procjena govori o tome da je prodaja kave, napitaka i pića za van, koja je od 15. veljače dopuštena i kafićima povećala prihod za pet posto, te da je moguće, s obzirom na to da Porezna uprava objavljuje podatke za djelatnost smještaja i ugostiteljstva zajedno, da je istovremeno otvoren i pokoji smještajni objekt.


– Bilo da je riječ o pet ili šest posto daleko smo od toga da bi to bili značajni prihodi, posebice u odnosu na prethodne godine.


Kad smo inzistirali na tome da se i kafićima i restoranima dopusti prodaja kave i ostalih pića prvenstveno smo to radili kako bi svi bili u ravnopravnom položaju, jer su cijelo vrijeme od kraja studenoga i restorani i slastičarnice i benzinske crpke i kiosci mogli prodavati kavu za van, dok je kafićima tako nešto bilo zabranjeno, kaže Tabak.


Dodaje da ljudi koji rade u kafićima na posao nisu išli od 28. studenoga i da je, bez obzira na to što su dobivali potporu od države u iznosu od četiri tisuće kuna, ta situacija bila neizdrživa.


– Probajte zamisliti čovjeka koji ne radi tri mjeseca i ne zna kad će opet početi raditi. Važno je da je i zbog tih ljudi bila omogućena prodaja kave i pića za konzumaciju vani. Kome od tih ljudi ste mogli zamjeriti ako krene tražiti novi posao jer ne zna hoće li i kada ići na onaj koji ima u kafiću, napominje Tabak.


Što se tiče mogućnosti otvaranja terasa kafića od 1. ožujka, Tabak se nada da će se to dogoditi te da će se ljudi koji rade u ugostiteljstvu polako početi vraćati na posao i zarađivati svoju plaću, jer je to u interesu i države, kako bi počela ubirati PDV, ali i kako bi smanjila isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta.


Dodaje i da po svemu sudeći, ako se terase otvore, to bi za početak bilo na dva tjedna nakon čega bi se ponovo trebalo analizirati kakve su posljedice tog popuštanja mjera.