Tržište kapitala

Splasnula nada u brzi oporavak gospodarstva: Svjetske burze oštro pale, prema dolje išli i Crobexi

Hina

Reuters

Reuters

Ulagače su zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih od koronavirusa u pojedinim saveznim državama SAD-a koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjereNa svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni pad od polovice ožujka jer su nakon novih ekonomskih procjena američkog Feda splasnule nade u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 5,6 posto, na 25.605 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 4,8 posto, na 3.041 bod, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 9.588 bodova.


Na samom početku tjedna činilo se da će svjetske burze nastaviti uzlaznim trendom. Cijene su dionica rasle, pri čemu je Nasdaq indeks nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuo najviše razine u povijesti.
No, polovicom tjedna ulagače su zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih od koronavirusa u pojedinim saveznim državama SAD-a koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere.


Uz to, zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi broj umrlih od koronavirusa u SAD-u mogao dosegnuti 200.000 do rujna, prije nego što se broj novozaraženih stavi pod kontrolu.


Najveći dnevni pad


Zbog toga su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstva od koronakrize, pa su u četvrtak cijene dionica na Wall Streetu potonule više od 5 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad od ožujka.


»Realnost je da će gospodarski rizici potrajati duže nego što se na tržištu procjenjivalo. Posljednjih tjedana tržište je možda prebrzo poraslo«, kaže Dan Deming, direktor u tvrtki KKM Financial.


Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, S&P 500 indeks porastao je više od 35 posto od 23. ožujka, pa se početkom prošloga tjedna primaknuo rekordnoj razini, dosegnutoj 19. veljače, na samo 6 posto.


S obzirom na neka makroekonomska izvješća, ulagači su se nadali brzom oporavku gospodarstva od koronakrize i izlasku iz recesije, no razočarale su ih procjene i poruke američke središnje banke.


Fed je, naime, u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da bi u ovoj godini američko gospodarstvo moglo pasti 6,5 posto, a iduće porasti 5 posto.


Poručio je, također, da će ključne kamatne stope ostati niske sve do 2022. godine jer, kako je rekao predsjednik Feda Jerome Powell, predstoji dugi put oporavka.


Europske burze


»Fedova poruka da će zadržati kamatne stope stabilne do 2022. navela je ulagače na zaključak da je Fed više zabrinut za tempo oporavka gospodarstva nego prije«, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 5,85 posto, na 6.105 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 7 posto, na 11.949 bodova, a pariški CAC 6,9 posto, na 4.839 bodova.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 2,4 posto, na 22.305 bodova.


Crobexi pali nakon četiri tjedna rasta


Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošlog tjedna pali, prvi put nakon četiri tjedna rasta, pa su tako pratili kretanja na svjetskim burzama koje su pod pritiskom jer je splasnula nada ulagača u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.


Crobex indeks prošlog je tjedna pao 0,47 posto, na 1.649 bodova, a Crobex10 za 0,49 posto, na 1.027 bodova.


Oba indeksa tako su prekinula 4-tjedni pozitivni niz, i to ponajviše zbog korekcije u petak pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na inozemnim burzama.


Među sektorskim indeksima najviše je prošlog tjedna pao indeks industrijskog sektora, za 2,05 posto, dok je najviše porastao građevinski, za 2,99 posto.


Redovni promet dionicama iznosio je 26,7 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego u tjednu ranije, no tjedan je bio skraćeni zbog blagdana u četvrtak.


S obzirom da nije bilo važnijih poslovnih objava, u fokusu investitora bile su uobičajeno najlikvidnije dionice. Tako je najveći promet ostvaren dionicom Valamar Rivijera, 5,05 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,7 posto, na 28,2 kune.


Slijedila je dionica HT-a s prometom od 4 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 0,88 posto, na 172,5 kuna.


Znatan promet, 2,6 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Arena Hospitality grupe, čija je cijena pala 1,49 posto, na 264 kune.


U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,42 posto, na 416 kuna.


Među likvidnijima najviše je protekloga tjedna pala cijena dionice Sunce Hotela, za 7,4 posto, na 100 kuna, dok je najviše porasla cijena dionice Atlantske plovidbe, za 7,3 posto, na 197 kuna.


Protekloga tjedna na domaćem tržištu trgovalo se s 56 dionica, pri čemu je njih 24 ostvarilo rast cijene, a 27 pad, dok pet nije zabilježilo cjenovnu promjenu.