Prebacili planove

Slovenci planiraju drugi blok nuklearke Krško

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Dokumentaciju su predali slovenskim vladinim organima te dopunili prijavu za investiciju u drugi blok nuklearkeSlovenska tvrtka Gen, koja upravlja u ime države s 50 posto nuklearne elektrane Krško, lani je poslovala stabilno i ostvarila bruto dobit od 56 milijuna eura, što je iznad očekivanja i poslovnog plana, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare direktor Gena Martin Novšak.


Gen je dio konzorcija Gen energija, koji uz nuklearku Krško upravlja i hidrocentralama na rijeci Savi, a ukupno osigurava 40 posto električne energije u Sloveniji.


Prihodi Gena premašili su 2,3 ​​milijarde eura, a krovni konzorcij je lani imao investicije od 100 milijuna eura, naveo je Novšak.
Što se tiče nuklearne elektrane Krško kazao je da je ona u 2020. godini premašila planiranu proizvodnju za 1,4 posto, proizvevši više od šest teravat sati električne energije, usprkos kratkom zaustavljanju krajem godine, zbog automatskog isključenja nakon potresa u Petrinji.


O planovima vezanim na nuklearku Krško govorio je i poslovni direktor konzorcija Gen energija Danijel Levičar, rekavši da je u nuklearki lani uspješno provedena opsežna investicijska aktivnost.


Napravili smo i važne korake u razvoju drugog bloka nuklearke i dokumentaciju predali vladinim organima te dopunili prijavu za investiciju u drugi blok nuklearke, kazao je, dodavši da se nastavlja s izradom makroekonomske studije s procjenom utjecaja gradnje drugog bloka na gospodarstvo i društvo.


“Nuklearna tehnologija u Sloveniji neophodna je za modernu, strateški orijentiranu energetsku samodostatnost zemlje, te za jačanje gospodarskog i socijalnog razvoja”, naglasio je Levičar.


U Gen energiji planiraju u ovoj godini redovni remont nuklearke. “Remont će biti opsežan i trajat će 35 dana”, najavio je Levičar.