BDP

SLABIJE OD OČEKIVANJA Rast gospodarstva u Hrvatskoj u zadnjem je kvartalu znatno usporen

Hina

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prijeHrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,3 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.


To je već 18. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,8 posto na godišnjoj razini.
To je i sporiji rast nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,6 posto na godišnjoj razini.


Njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 2,3 do 3,2 posto.


Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.


Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.


Izvoz roba i usluga porastao je u tom kvartalu za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Pritom je izvoz roba porastao za 0,3, a usluga za 3 posto.


Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 6,6 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 9 posto, dok je uvoz usluga smanjen 2,8 posto.


Potrošnja kućanstava porasla je po stopi od 3,9 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 2,7 posto.


U 2018. rast BDP-a usporio na 2,6 posto


Rast državne potrošnje iznosio je, pak, 2,3 posto na godišnjoj razini, usporivši s 3,9 posto u prethodnom kvartalu.


Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u četvrtom lanjskom tromjesečju 6,1 posto na godišnjoj razini, što je znatno brže u odnosu na prethodni kvartal kada je rast iznosio 3,7 posto.


Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u posljednjem lanjskom tromjesečju ojačao za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2017. realno porastao za 2,4 posto.


U cijeloj 2018. godini hrvatsko je gospodarstvo poraslo 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je BDP porastao za 2,9 posto.