Prekidaju se pregovori o ZOR-u

Sindikati traže Mrsićevu ostavku i prijete generalnim štrajkom

Gabrijela Galić

Prema odredbama ZOR-a organizacija generalnog štrajka u Hrvatskoj nije predviđena, ali se može isceniratiZAGREB Pet sindikalnih centrala – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindiakta, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Udruga radničkih sindikata – pripremaju generalni štrajk, najavili su to u četvrtak obraćajući se javnosti ispred Banskih dvora u kojoj je Vlada održavala svoju redovnu sjednicu. »Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom« poručuje pet centrala koje prekidaju socijalni dijalog na nacionalnoj razini.


Na najavljenu sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća u petak na kojoj bi se trebao naći prijedlog Zakona o radu (ZOR) sindikati se neće odazvati, a kako stvari stoje u radu GSV-a neće sudjelovati do daljnjeg. Traže ostavku Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava za kojeg ističu da ne drži do svoje riječi, a ni do svog potpisa. Idući tjedan, pak, na Markovu trgu organiziraju prosvjed sindikalnih povjerenika. On bi se trebao održati 5. prosinca, za kada im je najavljeno da će Vlada ZOR uputiti u saborsku proceduru. No, neće stati na tome i planiraju daljnje prosvjedne aktivnosti uključujući i generalni štrajk. Kakvi će im biti daljnji potezi i za kada planiraju generalni štrajk, kojeg se prema domaćem zakonodavstvu može organizirati samo zaobilaznim putem, za sada ne žele govoriti. No, s obzirom da je blaganski prosinac pred vratima, teško da će se generalni štrajk organizirati do kraja godine.


Prema odredbama ZOR-a organizacija generalnog štrajka u Hrvatskoj nije predviđena, ali se može iscenirati. Priliku za takvu akciju, primjerice, sindikati su imali za višednevnog štrajka kabinskog osoblja Croatia Airlinesa. Naime, nakon što je neki sindikat dva dana u štrajku, ostalim mu se sindikati mogu pridružiti u štrajku solidarnosti za koji nije potrebno provoditi postupak mirenja. Domaći sindikati, zapravo, nikada nisu imali priliku organizirati takvu akciju iako su njome prijetili. Hoće li im poći za rukom zbog ZOR-a, ali i cijelog niza drugih zakona na tržištu rada kojima se tržište fleksibilizira, odnosno snažno promoviraju nesigurni i povremeni oblici rada, a uloga sindikata potpuno marginalizira, tek treba vidjeti. Do tada, predsjednik SSSH Mladen Novosel, ističe kako vlada čiji potezi nemaju nikakve veze sa socijaldemokracijom nad radnicima provodi zakonodavno nasilje, a nja njega će sindikati »odgovoriti nasiljem u zakonskim okvirima«. Vlada maksimalno nastoji smanjiti radnička prava, a ministar rada, kako veli Novosel, slijepo slijedi zahtjeve Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi povećao konkurentnost hrvatskog radnika. No, pravi problem leži u nesposobnosti domaćih managera, a to su veli Novosel pokazala i istraživanja koja su sami poslodavci naručivali.
»Kako pregovarati s ministrom rada koji se ponaša po načelu: Napisah i potpisah, a onda što napisah nepotpisah. Što rekoh to porekoh i ne rekoh«, zapitao se Krešimir Sever, predsjednik NHS-a podjećajući kako su se sindikati u pregovore o ZOR-u vratili nakon što je vrlo jasno rečeno da se prihvaćaju tri od četiri njihova zahtjeva. Vlada je nevjerodostojan pregovarač, jer je već usuglašena rješenja jednostrano promijenila, ističe Sever. Dogovor da radni tjedan ne može biti dulji od 48 sati, a eventualno produljenje može biti utvrđeno isključivo kolektivnim ugovorom, nije ispoštovan. Umjesto toga resorni ministar predlaže da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom iznad 56 do 60 sati tjedno. Jedostrano ukida dosadašnju odredbu o osam sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada i to bez kolektivnog ugovora.


Sindikatima su neprihvatljive i odredbe o produljenju roka za rad preko agencija za privremeno zapošljavanje s jedne na tri godine, guranje radničkih vijeća na prostor sindikata, povišenje dobne granice za umirovljenje mirovinskim zakonom te uvođenje povremenih i privremenih poslova, odnosno iznajmljivanje radnika preko vaučera.


»Vlast je prevarila radnike, nju nije briga za radnike i vlastitu nesposobnost prevaljuje na radnička leđa«, ustvrdio je Sever. S druge strane Vilim Ribić, predsjednik Matice ističe kako u sadašnjoj vlasti nedostaje kulture dijaloga. Podsjeća kako je vlast na početku manda tvrdila da nema potrebe mijenjati ZOR jer radnička prava nisu velika, da bi nakon godinu dana promijenili priču. »Na djelu je rastvaranje socijalne države«, smatra Ribić navodeći kako je situacija više nego depresivna i besperspektivna, a vladin »neoliberalni koncept i neznanje ne mogu nas izvući iz krize«. Liberalizacija tržišta rada neće povećati zaposlenosti, smatra Damir Jakuš, predsjednik URSH-a pitajući se hoće li vladine namjere radnike vratiti u prošlost kada su pred tvorničkim kapijama stajali i čekali koga će poslodavac taj dan odabrati za rad.