Upozorili

Sindikati: Novim Zakonom o plaćama želi se obezvrijediti kolektivno pregovaranje

Portal Novi list, HinaAkademski sindikat, Carinski sindikat Hrvatske i Školski sindikat Preporod izrazili su nezadovoljstvom finalnim prijedlogom Zakona o plaćama te ocijenili da se njime želi obezvrijediti kolektivno pregovaranje i da je “prazna ploča” pa su najavili dodatne akcije.


“Mi nismo protiv zakona ni protiv ocjenjivanja, i smatramo da je napredak u koristi radnika u državnim i javnim službama. Međutim, mi smo danas protiv ovog i ovakvog zakon. U njemu ne pišu niti koeficijenti koji bi prikazivali međuodnos službi”, rekao je podpredsjednik Akademskog sindikat Viktor Gotovac na konferenciji za novinare pod nazivom “Ocjena ili ucjena?” naglasivši da se tim prijedlogom zakona uređuje jedino ocjenjivanje službenika od strane čelnika.


Sindikati smatraju da finalni prijedlog zakona o plaćama stavlja ocjenjivanje službenika u službu podjele i zastrašivanja radnika te se protive ocjenjivanju radnika isključivo od strane ravnatelja.
“Konkretno, to nama u školama znači da pored svih stručnih tijela koja imamo – učiteljskih vijeća, nastavničkih vijeća, stručnih aktiva – jedini koji ocjenjuje radnika će biti ravnatelj. Tako ćemo dobiti natjecanje za poslušnost i odanost ravnatelju” poručio je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić ocijenivši da zakonom u drugi plana padaju stručnost, autonomija i kreacija na radnom mjestu.


“Zakon je napravljen i napisan da etuanizira eventualno nezadovoljstvo. Mi jesmo za donošenje ovoga zakona, ali ne rješenja koja on predviđa”, poručio je.


Sindikati se također protive rigoroznom ograničavanju broja radnika ocijenjenih najboljim ocjenama, otkazivanju ugovora o radu radnicima s ocjenom “ne zadovoljava” u jednoj godini, slabljenju važnosti sindikata i ograničavanju prava o kojima se kolektivno pregovara i donošenju zakona bez uvida u koeficijente radnih mjesta.


Gotovac je ustvrdio da je ograničavanje tih prava “korak ka dodatnom obesmišljavanju sindikata”.


Sindikati su stoga organizirali internetsko potpisivanje peticije gdje će radnici moći izraziti nezadovoljstvo novim prijedlogom zakona, a potpisivanje završava dan uoči glasanja o Zakonu o plaćama u Saboru.