Nezavisni sindikat radnika

Sindikat poziva Upravu Plodina na kolektivno pregovaranje: “Nećemo odustati od zahtjeva”

Portal Novi list, Hina

Boris Cerovac i Marina Palčić / Foto: Vedran Karuza

Boris Cerovac i Marina Palčić / Foto: Vedran Karuza

Traže petodnevni radni tjedan i jednaku plaću za isti rad u svim krajevima HrvatskeNezavisni sindikat radnika Hrvatske pozvao je u utorak Upravu Plodina na rješavanje problema radničkih prava kroz kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnog ugovora, uz poruku da se neće dati zastrašiti i od svojih zahtjeva neće odustati.


Predsjednica sindikata Marina Palčić ustvrdila je na konferenciji za novinare da Uprava Plodina zastrašuje, prijeti i ucjenjuje radnike koji se žele učlaniti u sindikat, a članove pozivaju da se iščlane, zbog čega su radnici Plodina na Cresu već prosvjedovali.Cilj sindikata nije zatvaranje prodavaonica, nego kolektivno pregovaranja i sklapanje kolektivnog ugovora kojim bi se uredilo pitanje plaća i radnih prava te poboljšalo radne uvjete.
Poručila je da traže petodnevni radni tjedan i jednaku plaću za isti rad u svim krajevima Hrvatske, kao i transparentna mjerila za obračun plaća, jer to 4500 zaposlenika Plodina ne zna.


Ustvrdila je da se radnicima zbog odlaska na bolovanje na samo jedan dan plaća smanjuje za trećinu i zatražila prekid takve prakse. Također traži ukidanje penaliziranja radnika na plaći te da Plodine snose trošak radne odjeće.


Svaki rad za poslodavca mora biti primjereno plaćen, uključujući inventure, obračun blagajni i rad nakon završetka radnog vremena poslovnica, poručila je Palčić.


Voditelj pulskog ureda sindikata Boris Cerovac optužio je poslodavca da “doživljava radnike kao brojeve, ne preza ni pred čime i gazi sve pred sobom”, dok radnici ne znaju kako im se obračunava plaća i stimulacija i po kojim kriterijima se ostvaruje pravo na božićnicu, regres i druga materijalna prava.


Upozorio je da će se problemi morati rješavati uz pomoć inspekcije, a sindikat neće dopustiti kršenje radničkih prava.


Saborska zastupnica Katarina Peović (RF) izrazila je podršku radnicima u borbi za njihova prava protiv “robovlasničkih uvjeta rada” i poručila Vladi da je odgovorna za nastalo stanje. Najavila je da će ponovno uputiti u proceduru amandmane na Zakon o radu.