Prehrambeni div

Šef Nadzornog odbora Podravke Želimir Vukina podnio ostavku

Hina

foto: Damir Spehar/PIXSELL

foto: Damir Spehar/PIXSELLPredsjednik i član Nadzornog odbora Podravke Želimir Vukina podnio je ostavku na te dužnosti s danom 1. studenim 2022., izvijestila je koprivnička tvrtka putem Zagrebačke burze i korporacijskog weba.


Temelj za ostavku su, kako se navodi, odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta, Pravila Burze te Zakona o trgovačkim društvima, ali se osim navođenja članaka toga zakona koji se odnose na formaliziranje ostavke, ne preciziraju odredbe spomenute uredbe i pravila.


Pojedinosti se nisu mogle doznati ni iz Podravke.
Želimir Vukina je izabran u Nadzorni odbor Podravke na skupštini održanoj 18. lipnja 2019. godine.


Prema Uredbi o zlouporabi tržišta Europskog parlamenta i Vijeća iz 2014. godine, zlouporaba tržišta koncept je koji obuhvaća nezakonite postupke na financijskim tržištima, a za potrebe uredbe “trebalo bi”, kako se u njoj navodi “smatrati da se sastoji od trgovanja na temelju povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem”.


“Takvim se postupcima onemogućava potpuna i odgovarajuća transparentnost tržišta, što je preduvjet za trgovanje svih gospodarskih subjekata na integriranim financijskim tržištima”, kaže se uz ostalo u uredbi.