Luka Burilović

Šef HGK-a: “Ove godine u fokusu nedostatak radne snage i zelena tranzicija”

Hina

Luka Burilović / foto Davor Kovačević

Luka Burilović / foto Davor KovačevićUšli smo u dinamičnu godinu koju će uz promjenjive gospodarske prilike na međunarodnom planu pratiti i izazovi na domaćem tržištu, prije svega čak tri izborna ciklusa, istaknuo je u četvrtak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na konstituirajućoj sjednici Skupštine HGK.


Rekao je i kako vjeruju da će Vlada u predizbornom razdoblju nastaviti sa započetim aktivnostima i projektima koji su ključni za gospodarstvo.


Burilović je istaknuo kako će na gospodarskom planu ovu godinu obilježiti daljnje smanjenje inflacije unatoč solidnoj domaćoj potražnji koju potiče rast plaća. Kazao je i kako se očekuje stabilna zaposlenost, ali i pritisci na troškovnoj strani bilanci, ponajviše zbog većih izdataka za plaće i energente te makroekonomskih kretanja na ključnim europskim tržištima.
“Osim pažljivog planiranja investicija i plasmana roba, naše gospodarstvenike i dalje će zabrinjavati nedostatak radne snage, kao i potreba prilagodbe na zelenu tranziciju. Svi ti izazovi u našem su fokusu”, rekao je Burilović.


HGK, kako je kazao, prati potrebe tržišta i svih svojih članica, pa tako uskoro počinje i AI akademija HGK, ciklusi edukacija za primjenu umjetne inteligencije u poslovanju, a Komora će biti aktivna i na temama privlačenja i integracije stranih radnika u Hrvatskoj.


Iz HGK su u priopćenju naveli da je su današnjoj sjednici izabrani članovi Skupštine HGK i verifikacijske komisije na mandatno razdoblje od 2024.-2028. te članovi Upravnog, kao i predsjednik te članovi Nadzornog odbora HGK.


Skupština HGK u ovom sazivu imat će 93 člana, od toga je 78 iz županijskih komora, a 15 iz udruženja/zajednica HGK, zaključuje se u priopćenju.