Sastanak oligarha

Putinu stigao ogroman šamar iz srca industrije na Uralu: “Sankcije nas uništavaju, propadamo!”

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Vlasnici ruske teške industrije žale se da ne mogu zadržati sve svoje ljude zaposlene. Sankcije ih gaze i budućnost njihovih tvrtki sad je upitna.Dok Rusija pokušava uvjeriti svijet da joj sankcije uopće ne škode, dok, naprotiv, štete ponajprije Europi, ovog se tjedna čula prava tutnjava nezadovoljstva, ondje gdje nezaodovljstva uopće ne bi trebalo biti.


U Čeljabinsku, golemom gradu u industrijskom srcu Urala, održan je skup industrijalaca, a ono o čemu su razgovarali i na što su se žalili ne zvuči nimalo dobro po Rusiju.


Zgaženi sankcijama


Opće je mišljenje okupljenih poslovnih ljudi bilo to da im je ekonomija u golemim problemima. Još gore, da im Vlada pritom uopće ne pomaže!
Vlasnici ruske teške industrije žale se da ne mogu zadržati sve svoje ljude zaposlene, ako ne mogu prodavati svoje proizvode u inozemstvu.


Sankcije im, naime, to u osnovi onemogućavaju. U posebnom su problemu one tvornice koje su inače izvozile razne metale.


Goleme čeličane u minusu


Oligarh Viktor Rašnjikov, milijarder koji je vlasnik Magnitogorske željezare i čeličane bio je posebno glasan. A njegov glas nosi specifičnu težinu zna li se da je predsjednik Saveza industrijalaca i poduzetnika.


“U posljednja tri mjeseca nismo ništa prodali u inozemstvo”, jasan je bio Rašnjikov.


Njegova će ogromna čeličana poslovanje u srpnju, procjenjuje, definitivno završiti u minusu. Situacija se, očekuje ovaj ruski oligarh, neće popraviti.


Zašto?


“Situacija u ruskom gospodarstvu puno je gora nego što ju zamišljaju dužnosnici u federalnim ministarstvima”, govori.


“Situacija je općenito strašna”


Zavapio je da njegova biznis grupa u više tvrtki zapošljava ukupno 55.000 ljudi. Za sve je ove radnike budućnost sada i više nego upitna.


Prema njegovim riječima, s obzirom na pad izvozne dobiti, tvrtka planira obustaviti investicijski program.


“Danas nemamo narudžbi. Bojim se reći što imamo. Prethodno smo izvezli ukupno 20 milijuna tona. Možete li zamisliti takvu akumulaciju na domaćem tržištu?” rekao je Viktor Rašnjikov, prenosi TASS.


Prema njegovim riječima, tvrtka sada “nema nikakvu dobit”, a već treći mjesec ne izvozi “baš ništa”.


“Investicijski program prestaje jer da da bismo se uključili u investicijski program koji sada imamo, moramo imati minimalnu profitabilnost od 15%, trebamo zaraditi 7-8 milijardi rubalja kako bismo održali ove količine koje imamo “, rekao je Rašnjikov.


Dodao je: “Situacija je općenito strašna! Nikada nismo ovako poslovali. Ovdje nema profita”.


“Nema brige, imamo Putina”


Guverner Čeljabinska Aleksej Teksler pokušao mu je objasniti da se ne brine toliko. Njegove riječi utjehe?


Ruskom gospodarstvu nema druge nego da se prilagodi. I slijedi mudre poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je odlučio da se ruska ekonomija mora odvojiti od svjetskog gospodarstva.


Stvar riješena? Procijenite sami.