Tomislav Fain,

Problem s iznajmljivačima “na crno” u Hrvatskoj: ‘Inspekcije trebaju samo zatražiti podatke od Bookinga i Airbnb-a…’

Marina Kirigin

Arhiva NL

Arhiva NL

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija o neprijavljivanju gostiju i nužnosti povećanja inspekcijskog nadzoraPredsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain iznio je podatak da privatni iznajmljivači ne prijavljuju čak 40 posto gostiju te da je nužno zbog toga pojačati inspekcijski nadzor.


Navodeći taj podatak prvenstveno je mislio na kategorizirane turističke objekte čiji vlasnici nemaju običaj u e-visitor sustav upisivati svoje goste, ali i na objekte koji nisu kategorizirani odnosno posluju »na crno«. Iako neprijavljivanjem gostiju u kategoriziranim objektima nije oštećen državni proračun jer iznajmljivači plaćaju paušalni porez bez obzira na činjenicu je li njihov apartman, soba ili kuća za odmor puna ili prazna, Fain smatra da takva situacija dovodi do krivih podataka koji se potom održavaju na čitav niz komunalnih problema koje nastaju u turističkoj destinaciji.


– Vjerujem da ovakva situacija nije ista u svim županijama – takva su moja saznanja na temelju razgovora s mojim kolegama u drugim županijama. Brojke o kojima sam konkretno govorio vezane su za grad Zadar. Točno znamo koliko imamo prijavljenih ležaja i znamo koliko imamo prijavljenih ljudi prema e-visitoru. Kad stavite to u računicu, a znamo da danas nema ništa slobodno u Zadru, onda dođete do podatka da 40 posto tih gostiju nije prijavljeno. Istina je da iznajmljivači plaćaju paušalni porez, ali ovdje se ne radi samo o proračunu već i o pripremi sezone, komunalnoj usluzi, prometnicama… Jedan od razloga neprijavljivanja gostiju je nemar. Ljudima se jednostavno ne da prijaviti goste, smatraju to nevažnim jer su recimo platili paušal, turističku članarinu, ili se ne služe internetom jer nisu tehnički dovoljno potkovani. Isto tako ne bih rekao da se u potpunosti ne oštećuje državni proračun. Ima i određen broj ljudi, velikih privatnih iznajmljivača, koji jednostavno ne prijavljuju goste, jer da prijavljuju sve i kad bi izdavali račune po pravim cijenama po kojima prodaju, vrlo brzo bi prešli prag i ušli u sustav PDV-a, govori Fain.


Što predlažete, kako bi bilo najlakše i najbezbolnije riješiti ovaj problem i dobiti točne informacije o broju gostiju u destinaciji? Jesu li inspekcije te koje bi trebale jače djelovati?
– Imam vrlo jednostavan prijedlog. Većina iznajmljivača, sigurno njih 80 posto, radi preko platformi za najam apartmana (Booking.com, Airbnb…). Bilo koja inspekcija od Bookinga može tražiti koliko je neki iznajmljivač platio provizije agenciji i na temelju nje izračunati koliki je stvarni promet privatnog iznajmljivača. Znači, inspekcije ne trebaju izlaziti na teren, sve mogu napraviti i provjeriti iz ureda i na taj način kontrolirati.


Raspolažete li nekim podatkom o tome koliki je postotak onih koji iznajmljuju »na crno«?


– Uz one koji ne prijavljuju goste u kategoriziranim objektima još postoji velik broj kuća za odmor i apartmana koje uopće nemaju kategorizaciju. Oni su zapravo i najveći problem jer nigdje nisu zavedeni, ne plaćaju ni simbolični paušal koji je postavljen. Broj onih koji na taj nelegalan način rade se iz godine u godinu smanjuje, ali ih još uvijek ima. Podataka konkretnih o tome nemam, tu bi inspekcije trebale više djelovati.


Privatni iznajmljivači opterećeni su i plaćanjem poreza na proviziju stranih agencija (Booking.com, Airbnb…). Smatrate li to legalnim porezom s obzirom na to da privatni iznajmljivač taj novac nije uprihodio, odnosno da je to prihod agencije čije je sjedište izvan Hrvatske?


– Moram priznati da nisam razmišljao o tome. Neke od tih agencija djeluju na području Europske unije pa vjerujem da ne dolazi do dvostrukog oporezivanja.


Kako ocjenjujete »prvo poluvrijeme« ljetne turističke sezone?


– Mislim da se nitko ne može žaliti. Gostiju ima – vidimo i po prometnicama i po gradovima gužve, kapaciteti su vrlo dobro popunjeni unatoč ovogodišnjem rastu cijena. Na kraju godine ćemo zbrajati dobit i onda znati kako smo poslovali. Sve u svemu, tko god se dobro pripremio, ne može biti nezadovoljan ovom sezonom.