Najveći lanac na Jadranu

Prihodi od godišnjeg veza pokazuju da nautičari ostaju vjerni ACI marinama

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Najveći lanac marina na Jadranu u devet mjeseci ostvario 139 milijuna kuna prihodaAdriatic Croatia International Club (ACI) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 139 milijuna kuna prihoda. Prihodi su u odnosu na lani manji za 43 milijuna kuna. Istovremeno, dobit prije kamata, poreza i amortizacije – EBITDA iznosi 55 milijuna kuna.


Tvrtka je unatoč koronakrizi prvih devet mjeseci zaključila s 2,3 milijuna kuna neto dobiti. Neto dobit je, jasno, manja nego lani kada je iznosila 33,6 milijuna kuna. U ACI-ju su, komentirajući rezultate, kazali kako su promatrajući prihode od godišnjeg veza, rezultati ACI-jeva poslovanja u prva tri kvartala gotovo na lanjskoj razini ostvarenog prihoda od 79 milijuna kuna.


To pokazuje da su nautičari ostali vjerni ACI marinama, neovisno o vrsti usluge. Naime, nakon što su u prvih šest mjeseci ostvarili 52 milijuna kuna za usluge godišnjeg veza, ovaj je prihod ove godine do kraja rujna narastao na 78 milijuna kuna.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da su poslovni rezultati ACI-ja znatno bolji od inicijalnih predviđanja i očekivanja. Ono čime se također možemo pohvaliti je činjenica da smo, unatoč krizi, uspjeli zadržati isti broj nautičara na godišnjem vezu kao i 2019.


Vjerujemo da nas u 2021. očekuju početak turističkog i gospodarskog oporavka te nastavak uzlazne putanje na kojoj smo svi skupa bili do ove godine, rekao je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja, dodajući kako je u ovoj izazovnoj godini tvrtka uspjela očuvati sva radna mjesta, bez potrebe za zadiranjem u plaće i materijalna prava.


Također su, navodi, pomogli dvjestotinjak poslovnih partnera te im omogućili kontinuitet poslovanja. Uspješno su dovršene i započete investicije te realizirani značajni projekti, poput dobivanja građevinske dozvole za projekt obnove dvorca Sorkočević.


– U ovom trenutku smo fokusirani na prilagodbu poslovanja, očuvanje likvidnosti te nastavak provedbe održive poslovne politike, kazao je Pavić, podsjećajući kako na poslovanje značajno utječu i koncesijski ugovori koji u većini marina traju do 2030.


Na kraju sezone ACI marinama pristigla su i priznanja Nautičke patrole koje su dodijeljene temeljem ocjena brojnih nautičara. Tako je ACI marina Cres dobila priznanje Zlatno sidro 2020., ACI marina Opatija priznaje Zlatni osmijeh Jadrana, a ACI marina Šimuni za najsigurniju korona-free marinu.


ACI upravlja s 22 marine s više od 5.800 vezova te je nositelj nautičkog turizma u Hrvatskoj na koji otpada čak milijardu i pol eura prihoda ukupnog turističkog sektora.