Koronakriza

Prihodi Liburnia Riviera Hotela se u prvom tromjesječju doslovno strmoglavili

Alenka Juričić BukaricaOPATIJA – Liburnia Riviera Hoteli (LRH) u prvom tromjesečju ove godine godine ostvarili su 8,7 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je 33 posto manje u odnosu na usporedno razdoblje 2020. godine, pokazuju kvartalni nerevidirani financijski izvještaji.


Naime, na ostvarene poslovne prihode prvenstveno je utjecao pad prihoda od prodaje od 82 posto ili za 8,8 milijuna kuna, na iznos od 1,9 milijuna kuna, kao posljedica smanjenja obujma poslovanja.


Glavnu stavku prihoda od prodaje čine prihodi pansiona koji su u razdoblju prvog tromjesečja 2021. godine iznosili 1,2 milijuna kuna, što je pad od 85 posto u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine.
Posljedica je to utjecaja pandemije, a osim što je hotel Ambasador bio otvoren za vrijeme novogodišnjih praznika, do ožujka se pristupilo zatvaranju svih turističkih kapaciteta sukladno maloj potražnji. Početkom ožujka otvoren je hotel Bellevue, sredinom mjeseca vila Abbazia, a krajem ožujka i hotel Imperial. Ostali poslovni prihodi ostvareni su u visini od 6,8 milijuna kuna, što je za 4,4 milijuna kuna više u odnosu na usporedno razdoblje 2021. godine. To je posljedica korištenja mjera Vlade, a koje uključuju potpore za očuvanje radnih mjesta, odnosno 4.000 kuna po zaposlenom, te oslobođenje od vezanih poreznih obveza, što podrazumijeva ukupan prihod od 4,3 milijuna kuna. Poslovni rashodi iznose 47,3 milijuna kuna, uz pad od 8 posto.


Troškovi osoblja, primjerice, u prva tri mjeseca ove godine su iznosili 12,4 milijuna kuna s udjelom od 26 posto u poslovnim rashodima, dok su lani u istom periodu imali udio od 21 posto.


U odnosu na isto razdoblje protekle godine, veći su tako za 1,7 milijuna kuna uslijed unapređenja organizacije centralnih službi te za to vezanih zapošljavanja. Ukupno gledano, gubitak prije oporezivanja tijekom prvog tromjesečja ove godine iznosi 39,4 milijuna kuna, dok je u usporednom razdoblju prethodne godine gubitak iznosio 39,1 milijun kuna.