Posljednja akvizicija

Preslagivanje u LRH, nakon 18 godina povlači se Pol-Mot Holding: Hoće li biti pripojen i hotel Lovran?

Alenka Juričić Bukarica

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Zasad nismo dobili službene potvrde što će biti s hotelom, hoće li se on pripojiti Liburniji ili ne, kao ni hoće li poslovanje biti cjelogodišnje ili sezonsko. U LRH-u kažu da će odgovoriti naknadno s obzirom na to da je tvrtka u procesu konsolidacijeLOVRAN – Hotel Lovran u Lovranu posljednja je akvizicija novih vlasnika Liburnia Riviera hotela (LRH) koje je lani preko tvrtke Gitone Adriatic kupila njemačka obitelj graditelja megajahti Lürssen. Gitone Adriatic preuzeo je tvrtku Pol-Mot od dotadašnjih poljskih vlasnika. Hotel je, naime, dugo godina bio u sastavu poljske grupacije Pol-Mot Holding, jednog od vodećih proizvođača poljoprivredne opreme, a čiji su predstavnici ovog ljeta iskazali zanimanje za pokretanje pogona za proizvodnju električnih vozila u Hrvatskoj, dok su se iz turističkog dijela, barem što se Lovrana tiče, povukli.


U međuvremenu je kao osnivač lovranskog Pol-Mota u sudskom registru brisan Gitone Adriatic te kao osnivač naveden Gitone Beteiligungsverwaltungs, a osoba ovlaštena za zastupanje je Johannes Böck, član Uprave LRH-a te direktor Gitone Adriatica i Gitone Kvarnera. Gitone Kvarner je društvo posebne namjene koje je osnovao Gitone Beteiligungsverwaltungs GmbH iz Austrije pod kontrolom privatne zaklade Holster sa sjedištem u Beču.


Redovna komunikacija


Govoreći o tome što će biti s lovranskim hotelom, lovranski gradonačelnik Bojan Simonič kazao nam je kako je, otkako su ga preuzeli poljski vlasnici prije nekih 18 godina stalno radio, osim kraćeg razdoblja kada je renoviran. Po posljednjim podacima u hotelu je bilo prijavljeno 14 djelatnika.
– Hotel Lovran čini zajedničku cjelinu s hotelom Excelsior jer imaju i zajedničku terasu, bazen i drugo tako da nije bilo u startu, prije 18 godina, niti logično prodavati ga odvojeno. I vlasnici Liburnije su, vjerujem, išli logikom da im je to organski dio kompleksa Excelsior, kazao je lovranski načelnik dodajući kako je konačno počela konstruktivna i redovita komunikacija s predstavnicima vlasnika LRH-a te kako ga veseli što kažu da su radnička prava posljednje što će se dirati. Inače, u lovranskim se krugovima može čuti kako su vlasnici LRH-a zainteresirani i za kupnju još nekih vila, a Lovran bi konačno mogao dočekati i sanaciju derutne vile Danice.


Magnumovi opatijski hoteli

Što se tiče Magnumovih hotela u Opatiji, hoteli Bristol i Astoria i vode se kao vlasništvo tvrtke Magnum global, a od 2018. je u zemljišnim knjigama zabilježba ovrhe banke od 5,75 milijuna eura. Hotel Opatija je pak upisan kao vlasništvo tvrtke Magnum Opatija, no od kolovoza ove godine uknjiženo je založno pravo u korist Gitone Beteiligungsverwaltungs. S obzirom na ovrhe i prethodna vlasnička preslagivanja, bit će zanimljivo vidjeti što će biti s ovim hotelima koji su posljednjih godina također u silaznoj putanji.

I doista, u LRH-u su s početkom jeseni zapuhali novi vjetrovi. Kako je poznato, nakon što je lani Darko Ostoja sadašnjim vlasnicima prodao većinski paket dionica Liburnije, odnosi su se još pogoršali i s lokalnom samoupravom i sa sindikatima. Jesen je, međutim, donijela promjene, od kojih je najveća odlazak predsjednika Uprave Heima Wealdemara Hirna, na čije čelo dolazi dugogodišnji menadžer u Falkensteineru Agron Beriša, dok je uz Johannesa Böcka u tvrtki Gitone Kvarner direktorica postala Barbara Mesić, javnosti poznata kao savjetnica u Ministarstvu turizma. Isto tako, intenzivirali su se i razgovori predstavnika vlasnika LRH-a te suradnja sa sindikatima, a očito je otvorena i redovna komunikacija prema lokalnim samoupravama.


Tvornica u Iki


Da podsjetimo, vlasnici LRH-a iskazali su interes da kupe zgradu stare tvornice ribe u Iki te je tako opatijsko Gradsko vijeće početkom listopada dalo zeleno svjetlo za raspisivanje četvrtog natječaja za prodaju ove nekretnine. Isto tako, lani je tvrtka Holster privatstiftung, iza koje stoje vlasnici LRH-a, ponovno pod kapu Liburnije stavila hotel Belveder s depandansom te Casino Rosaliju koji su prodavani u okviru stečajnog postupka i to za 82 milijuna kuna, a oko čega se još vodi sudski spor s obzirom na to da opatijski poduzetnik Edin Delibegović osporava prodaju.
Zanimljivo će biti vidjeti i što će biti s Magnumovim hotelima u Opatiji i Malom Lošinju. Riječ je o hotelima Bristol, Opatija i Astoria te hotelu Apoksiomen u Malom Lošinju.


Interes i za brodogradnju

Predstavnik njemačke kompanije Peter Lürssen u rujnu se sastao s predstavnicima liburnijskih gradova i općina, a zanimljiv je detalj da je krajem rujna boravio i u Puli gdje je s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem obišao brodogradilište Uljanik. Ondje je održana i prezentacija o mogućnostima i planovima vezanim za projekt oživljavanja brodogradnje. Naime, ova obitelj iz Bremena, brodogradnjom se počela baviti još 1875. i jedni su od najvećih proizvođača, primjerice, vojnih brodova. Ipak, najpoznatiji su po gradnji superluksuznih megajahti.

Naime, nakon kupnje LRH-a upravo iz Magnuma je stiglo novo vodstvo Liburnije. Službenu informacije o tome žele li vlasnici LRH-a preuzeti i ove hotele nismo dobili, no prema tome što se može vidjeti iz sudskog registra i zemljišnih knjiga, tvrtke su već sada vlasnički isprepletene.


Tako je Gitone Beteiligungsverwaltungs od ožujka ove godine jedini član društva OHM Group Hotel Apoksiomen d. o. o., koje je vlasnik istoimenog lošinjskog hotela. Doduše, u zemljišnim knjigama ujedno je zabilježba ovrhe banke iz 2017. godine. Kako doznajemo, hotel već tri godine nije otvoren, a u međuvremenu ga je htjela kupiti lošinjska Jadranka s obzirom na to da se radi o hotelu na samoj lošinjskoj rivi, no do kupoprodaje nije došlo.