DZS

Potrošnja u Hrvatskoj porasla 18. mjesec zaredom, gospodarstvo raste i u trećem tromjesečju

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Potrošnja na godišnjoj razini raste neprestano od veljače 2021. godine, već 18. mjesec zaredom, no u srpnju je rast bio sporiji nego u lipnju– U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla 3,3 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 18. mjesec zaredom, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju porasla 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ojačala 3,3 posto.


Potrošnja na godišnjoj razini raste neprestano od veljače 2021. godine, već 18. mjesec zaredom, no u srpnju je rast bio sporiji nego u lipnju, kada je iznosio 3,8 posto.
„Na navedena kretanja upućivali su podaci o fiskalnim računima, prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u srpnju povećala 15,9 posto godišnje, podržana snažno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, u okruženju nastavka visokih stopa inflacije, na usporavanje godišnje stope rasta upućivali su pokazatelji potrošačkog optimizma, koji su u srpnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.


U srpnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao 1,2 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, ojačao 3,4 posto, pokazuju podaci DZS-a.


U prvih sedam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Nastavak rasta BDP-a u trećem tromjesečju


Rast potrošnje u srpnju ukazuje na nastavak rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.


„Prvi visokofrekventni pokazatelji za treće tromjesečje upućuju na to da možemo očekivati nastavak pozitivnog doprinosa osobne potrošnje gospodarskom rastu i u razdoblju od srpnja do rujna”, navodi se u analizi RBA.


Prošloga je tjedna DZS objavio da je hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao za 7,7 posto na godišnjoj razini, što je već peti kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju.


To se, među ostalim, zahvaljuje snažnom rastu potrošnje.


No, „učinak baznog razdoblja i snažna globalna neizvjesnost zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, povoljna kretanja na tržištu rada se nastavljaju – umjeren rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti”, navode analitičari RBA.


Očekuju dobru turističku sezonu i dvoznamenkastu stopu rasta kako fizičkih, tako i financijskih pokazatelja, što će pozitivno utjecati na potrošnju.


„To će doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako povoljno utjecati na maloprodajna kretanja”, zaključuje se u analizi RBA.