Jaka ekipa

Plenković ide u Ukrajinu s delegacijom riječkog JGL-a, što dogovaraju?

Jagoda Marić

Andrej Plenković u posjetu JGL-u 2020. godine / Foto Sergej Drechsler

Andrej Plenković u posjetu JGL-u 2020. godine / Foto Sergej Drechsler

Premijer Andrej Plenković vodit će brojnu hrvatsku delegaciju u službeni posjet prijateljskoj UkrajiniPremijer Andrej Plenković boravit će u srijedu i četvrtak u službenom posjetu Ukrajini, gdje će prvog dana posjeta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim potpisati Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine.


Sličan je, na određeni način, simbolički dokument kojim se daje podrška Ukrajini na njezinom europskom putu, ali i njezinom teritorijalnom integritetu, potpisalo nekoliko članica EU-a.


Uz to, premijer će u Ukrajini otvoriti i Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu »Taras Ševčenko« te Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum.
Premijer će u parku vječne slave u Kijevu položiti vijenac na spomenik neznanom junaku, ali i spomenik Gladomoru, odnosno milijunima žrtava koje su u Ukrajini umrle od gladi u vrijeme Staljinovog režima.


Uz to, u četvrtak će premijer položiti vijenac i na spomenik Hrvatima poginulim u Prvom svjetskom ratu, koji su stradali u Galiciji.


Uz premijera, u Ukrajinu će i ministri Radovan Fuchs, Darko Horvat, Tomislav Ćorić i Goran Grlić Radman.


Što se tiče gospodarskog foruma, na njemu će sudjelovati oko 90 gospodarstvenika iz 59 hrvatskih tvrtki, te više od 170 Ukrajinaca iz 150 poduzeća.


Tako će u Ukrajinu i predstavnici Belupa, odnosno Podravke, koju će tamo predstavljati predsjednica uprave Martina Dalić.


Belupo je inače najveći hrvatski izvoznik u Ukrajinu, a među granama prednjači upravo farmaceutska industrija, pa na ukrajinsko-hrvatski forum idu i predstavnici riječkog JGL-a koji u toj zemlji posluje više od desetljeća i pol.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatske tvrtke su u Ukrajinu lani izvezle robe u vrijednosti oko 440 milijuna kuna, dok je uvoz iz te zemlje bio 280 milijuna kuna.


Uz to, napominju u Vladi, u pretpandemijskoj 2019. godini hrvatski je turizam zabilježio 134 tisuće dolazaka iz Ukrajine, a ti su gosti ostvarili 766 tisuća noćenja.


Većih ulaganja dosad nije bilo, ali iz Hrvatske gospodarske komore koja je suorganizator Foruma, ističu da bi se i to moglo promijeniti jer su ukrajinske tvrtke zainteresirane za ulaganja, posebice na području IT industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, energetike i turizma.


Tako se spominje interes jedne od najvećih ukrajinskih kompanija, SCM Grupe, da uloži u farmu pilića i kompostanu pored Gline.


No, i ranijih godina govorilo se o mogućnosti ulaganja ukrajinskih kompanija u Hrvatsku, posljednji put u Uljanik brodogradilište, ali se ništa od toga nije dogodilo.


Premijerov posjet Ukrajini gotovo se poklopio s 30. obljetnicom ukrajinskog priznanja Hrvatske jer je Ukrajina Hrvatsku priznala 11. prosinca 1991. godine.


Uz to, Ukrajina i Hrvatska, napominju u Vladi, imaju tradicionalno dobre odnose, a osim toga Ukrajina na Hrvatsku gleda kao na državu koja je nakon sličnog iskustva, odnosno rata i okupacije dijela teritorija, imala uspjeha u euroatlantskim integracijama.


Hrvatska, kao i ostale članice Unije, ne priznaje okupaciju dijelova Ukrajine i daje punu podršku očuvanju teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.