Poslovni inkubator

Otvoren Adriatic Business Centar u Šibeniku

Hina

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Riječ je o poslovnom centru koji je namijenjen podršci malim i srednjim poduzetnicima i javnoj upravi u svim procesima i fazama poslovanja: od otvaranja poduzeća, komercijalizacije poslovanja, prijave na natječaje, pripreme projekata, marketinga, brendiranja i sl.



Adriatic Business Centar otvoren je u utorak u Šibeniku, projekt vrijedan 20 milijuna kuna potpuno je financiran sredstvima EU, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Šibensko-kninska županija dobila suvremenu poslovnu zgradu koja će biti inkubator inovativnih ideja.


Na svečanom otvorenju Adriatic Business Centra (ABC) na šibenskom području Ražine, uz predsjednika Vlade RH Plenkovića bili su i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.


“Šibensko-kninska županija dobila je suvremenu poslovnu zgradu za 50-tak poduzetnika, koja će postati inkubator inovativnih ideja”, istaknuo je Plenković.




Riječ je o poslovnom centru koji je namijenjen podršci malim i srednjim poduzetnicima i javnoj upravi u svim procesima i fazama poslovanja: od otvaranja poduzeća, komercijalizacije poslovanja, prijave na natječaje, pripreme projekata, marketinga, brendiranja i sl.


Centrom će upravljati Razvojna agencija Šibensko-kninske županije koja će organizirati pružanje navedenih usluga svim zainteresiranim dionicima.


Za projekt izgradnje ABC centra iz europskih fondova dobiveno je bespovratnih 20 milijuna kuna.


“Ovo je primjer uspješne revitalizacije neiskorištene infrastrukture”, naglasio je Plenković, vezano za činjenicu da je Šibensko-kninska županija za ovaj projekt kupila napuštenu zgradu nekadašnje Prešaonice Tvornice lakih metala.


“ABC centar generirati će nove vrijednosti za ovu županiju, stvarat će bitne preduvjete za izlazak poduzetnika na tržište, poticati unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu”, dodao je.


Plenković je podsjetio da je u Šibensko-kninsku županiji dosad dodijeljeno 120 milijuna bespovratnih kuna.


ABC Centar uklapa se smjer hrvatskog poduzetništva – Digitalna i zelena transformacija!


Također je naglasio kako se ABC idealno uklapa u oba smjera kojima hrvatsko poduzetništvo teži: “Digitalna i zelena transformacija! ABC centar je na tom tragu i u tom smislu će biti zamašnjak poduzetništva u županiji, Dalmaciji i cijelom hrvatskom priobalju”, rekao je


Nositelj projekta Adriatic Business Centra je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a obuhvaća 36 ureda.


Uz poslovne urede, ABC će imati i veliku konferencijsku dvoranu, dvije manje sale za sastanke, zajednički prostor za rad, veliki parking i druge sadržaje.


Poduzetničko-marketinška platforma za bolje pozicioniranje na globalnom tržištu


Ravnateljica Razvojne agencije Mira Lepur izjavila je na otvorenju da je ABC centar rezultat osluškivanja svjetskih trendova u marketingu, dizajnu i poslovanju.


“ABC je zamišljen kao poduzetničko-marketinška platforma, koja će svim korisnicima pružati usluge u području komunikacije, brendiranja i boljem pozicioniranju na globalnom tržištu”, kazala je Lepur.


Šibensko-kninski župan Goran Pauk naglasio je da je ABC Centar ‘jak vjetar u leđa lokalnom i nacionalnom gospodarstvu’.


“Osnovni cilj je potpora poduzetnicima, ABC će postati referentna točka potpore, pogotovo tvrtkama koje se bave audio i video djelatnostima”, rekao je Pauk.


Nakon obilaska Adriatic Business Centra, premijer Plenković će zajedno s ministrima Ćorićem i Malenica te ministricom Tramišak, posjetiti i tvrtku Impol-TLM gdje će se sastati s predstavnicima Uprave.


Nakon toga ide u Zadarsku županiju gdje će obići radove na projektu navodnjavanja u Baštici i gradilište ribarske luke Gaženica. Također će Ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima uručiti odluku o dodjeli sredstava iz mjere “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze  riba i zakloništa”, a sastat će se i sa  zadarskim županom  Božidarom Longinom i zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.