Dobra vijest

Od ponoći nove cijene goriva na benzinskim crpkama u Hrvatskoj. Najviše će pojeftiniti benzin

P. N., Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasleNa svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za ‘crnim zlatom’.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla oko 1 posto, na 83,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2 posto, na 80,06 dolara.


Blagi rast cijena zahvaljuje se novim podacima koji su potaknuli nadu da bi se rast najvećih svjetskih gospodarstava mogao ubrzati, što bi potaknulo i rast potražnje za naftom.
Tako je objavljeno da je kineska industrijska proizvodnja u travnju porasla gotovo 7 posto na godišnjoj razini, a uz to je Kina najavila nove mjere za stabilizaciju svog krizom pogođenog tržišta nekretnina.


Pad zaliha nafte i derivata u najvećim svjetskim gospodarstvima također podržava optimizam u vezi potražnje.


Uz to, zahvaljujući blagom popuštanju inflacije u SAD-u, trgovci se nadaju da bi najesen američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope, što bi trebalo pozitivno utjecati na rast gospodarstva.


Osim toga, smanjenje kamata Feda moglo bi oslabiti dolar, zbog čega bi nafta bila pristupačnija za korisnike drugih valuta.


Premda se situacija na Bliskom istoku nije sasvim smirila, analitičari procjenjuju da je smanjen rizik od eskalacije sukoba, pa tamošnji događaji trenutno ne utječu previše na cijene nafte.


Osim toga, očekuje se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici zadržati politiku smanjenja proizvodnje i u drugoj polovini godine, nakon 1. srpnja, ako potražnja ne ojača.


Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko 8, a na američkom tržištu više od 9 posto.


Pojeftinjenje u Hrvatskoj


Po još uvijek neslužbenim informacijama, gorivo u Hrvatskoj trebalo bi pojeftiniti od ponoći. Dnevnik Nove TV doznaje kako će cijena litre benzina pasti za pet centi i sad će iznositi 1,49 eura.


Litra dizela bit će euro i 38, što je za 3 centa jeftinije u odnosu na trenutačne cijene.


Plavi dizel trebao bi stajati 84 centa, 3 manje nego u protekla dva tjedna.