GSV

Novosel: APN nije uspio, država mora investirati u stanove za mlade obitelji

Portal Novi list, Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerPredsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je u utorak da mladi u Hrvatskoj svojom plaćom ne mogu pokriti stanarinu za najam pa bi im država trebala pomoći ulaganjem u izgradnju stanova dostupnih po povoljnim cijenama te preuređenjem postojećih stanova


“APN nije uspio. Dakle, država mora investirati u izgradnju stambenih zgrada koje će biti dostupne mladim obiteljima po povoljnim cijenama. U konačnici, postoji niz državnih nekretnina koje nisu u upotrebi, a koje se mogu prilagoditi za stanovanje hrvatskih radnika, odnosno mladih hrvatskih građana”, izjavio je Novosel nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u Ministarstvu rada i socijalne politike.


Na dnevnom redu GSV-a bio je prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu, no rasprava se vodila o demografskim problemima.
Novosel se tako osvrnuo na mjeru sufinanciranja rate stambenog kredita od strane države, poznatija po imenom “APN krediti” (Agencija za promet nekretninama).


Spomenuta je mjera povećala cijene građevinskih radova i nekretnina u Hrvatskoj, tvrdi Novosel, a mladima su potrebne povoljne cijene najma stana kako bi ostali ovdje živjeti.


“Danas mladi ne mogu sa svojom plaćom plaćati stanarinu za najam, a kamoli razmišljati o kupovini prve nekretnine jer je za to potrebno imati ugovor na neodređeno vrijeme i stalan posao. I zato je naša sugestija da u toj populacijskoj politici, demografskoj politici, stambena politika bude na prvom mjestu”, naglasio je.


Kad je u pitanju povećanje plaća radnika u državnom i javnom sektoru, u proračunu za sljedeću godinu predviđeno je 800 milijuna kuna, kazao je Novosel, no sindikati bi bili zadovoljniji da su osigurana i sredstva za 13. mirovinu


“Definitivno očekujemo u idućem razdoblju daleko veći standard umirovljenika u Hrvatskoj. Nemojmo zaboraviti da je po prosječnoj mirovini, u odnosu na prosječnu plaću, Hrvatska lošija čak i od zemalja u našem bližem susjedstvu, odnosno zemalja koje su bile nekada u našoj zajedničkoj državi”, upozorio je predsjednik SSSH.


Demografski problemi ključni u hrvatskom društvu


Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić (iz Hrvatske udruge poslodavaca) složio se da su demografski problemi ključni problemi u hrvatskom društvu.


Radnike je moguće zadržati većim plaćama, za što su potrebne dodatne intervencije glede isplate osobnih dohodaka, naglasio je.


“Ove su godine plaće rasle 13 posto, a neoporezive isplate u sljedećoj će godini rasti 20 posto. Sve nam to daje zapravo vjerovati da je moguće zahvatiti i dublje u opterećenja na isplate osobnih dohodaka kako bi poslodavci mogli isplaćivati veće plaće i time pokušati zadržati radnu snagu u Hrvatskoj”, napominje Mišetić.


S druge strane, poslodavci su skrenuli pozornost na kontrolu potrošnje u narednim godinama i na pripremu hrvatskih građana “na vrijeme kada će novac iz europskih fondova biti manje izdašan nego što je to sada”, dodao je Mišetić.


Ravnatelj Uprave u Ministarstvu rada i socijalne politike Dražen Opalić podsjetio je da je, preko Ministarstva obrazovanja, osigurano ukupno 2,8 milijardi eura za izgradnju novih vrtića i škola do 2026.godine


Naravno, intenzitet gradnje tih vrtića ovisi o jedinicama lokalne samouprave, o tome koliko će se ažurno javljati na natječaje”, rekao je Opalić.