Stabilnost tečaja

Nova devizna intervencija HNB-a: Kuna blago ojačala prema euru

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, u odnosu na tečajnicu s kraja prošloga tjedna, kuna je prema euru ojačala za 0,03 posto pa će se tako od sutra primjenjivati srednji tečaj eura od 7,566960 kunaZAGREB Hrvatska narodna banka (HNB) intervenirala je i u ponedjeljak na deviznom tržištu te je, u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, bankama prodala nešto više od 411 milijuna eura, a nakon dva tjedna slabljenja kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi blago ojačala prema euru.


Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, u odnosu na tečajnicu s kraja prošloga tjedna, kuna je prema euru ojačala za 0,03 posto pa će se tako od sutra primjenjivati srednji tečaj eura od 7,566960 kuna.


Time je prekinuto slabljenje kune koje traje od početka ožujka i zbog čega je prošloga tjedna HNB intervenirao tri puta, a s deviznim je intervencijama nastavio i početkom ovoga tjedna.
“HNB je danas intervenirao prodajom deviza u cilju očuvanja stabilnosti tečaja pri čemu je prodano 411,05 milijuna eura. Devizna intervencija dio je mjera koje Hrvatska narodna banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane pandemijom COVID-19 u Republici Hrvatskoj”, izvijestili su iz središnje banke.


HNB je u današnjoj intervenciji bankama prodao 411,05 milijuna eura, po prosječnom tečaju od 7,576331 kuna, čime je iz financijskog sustava ‘povučeno’ oko 3,1 milijarda kuna.


To je četvrta devizna intervencija središnje banke od početka prošloga tjedna, a kroz te je intervencije bankama ukupno prodano više od 1,6 milijardi eura, čime je iz sustava povučeno ukupno oko 12,2 milijarde kuna.


No, HNB provodi i druge mjere za održavanje stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti.


Tako je središnja banka krajem prošloga tjedna otkupila hrvatske državne obveznice u nominalnom iznosu od 212,88 milijuna kuna, a kako bi povećala likvidnost bankovnog sustava danas je kroz strukturnu i redovnu operaciju na otvorenom tržištu plasirala ukupno 4,55 milijardi kuna – 3,8 milijardi kuna kroz strukturnu operaciju na rok od pet godina, a 750 milijuna kuna kroz redovnu operaciju na rok od tjedan dana.


Kuna ojačala i prema ostalim važnijim valutama


Uz euro, kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi, u odnosu na tečajnicu s kraja prošloga tjedna, ojačala i prema ostalim važnijim inozemnim valutama – prema švicarskom franku za neznatnih 0,001 posto, američkom dolaru za 0,05 posto, a osjetnije prema britanskoj funti, za 2,41 posto.


Tako će se od sutra primjenjivati srednji tečaj franka od 7,173154 kune, dolara 6,777394 kune i funte od 8,329070 kuna.