Traže iste uvjete

Njemački gospodarstvenici upozoravaju: “Kina igra po svojim pravilima. Europa nije komad sira koji svatko može grickati”

Hina

REUTERS

REUTERS

Kinezi su vrlo sposobni kada treba pronaći rupe u propisima i zato moramo zatvoriti te rupe i ojačati zajedništvo, rekao je Pierre GattazVodeći predstavnici europskog i njemačkog gospodarstva kritizirali su naivnost Europe u odnosima s Kinom te političarima predbacili nedostatak smjernica i vizija glede razvoja europskog gospodarstva, piše u nedjelju dnevnik Bild am Sonntag.


»Europa je u prošlosti bila vrlo naivna u odnosima s Kinom. Pekingu treba jasno dati do znanja da Europa nije komad sira koji svatko može grickati«, rekao je u razgovoru za Bild am Sonntag Pierre Gattaz, predsjednik lobističke organizacije Business Europe koja u Bruxellesu zastupa interese 40 gospodarskih udruga iz cijele Europe.


On je ponovio prijašnji zahtjev poduzetnika za izjednačavanje investicijskih uvjeta u Kini i Europskoj uniji i pronalaženje zajedničkih europskih smjernica.
»Kinezi su vrlo sposobni kada treba pronaći rupe u propisima i zato moramo zatvoriti te rupe i ojačati zajedništvo«, rekao je Gattaz.


U zajedničkom intervjuu i predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf je upozorio na naivnost u odnosima s Kinom.


»Na smijemo biti naivni. Kina često igra po svojim pravilima a na nama Europljanima je da jasno izrazimo svoje interese«, rekao je Kempf i od Europske unije zatražio da se založi za pravedna i jednaka pravila za obje strane.


Oba predstavnika gospodarskih udruga predbacila su političkoj eliti EU-a nedostatak vizija i smjernica kad je u pitanju gospodarstvo.


»Kina ima viziju za budućnost. SAD također. No mi u Europi nemamo pojma gdje bismo htjeli biti za deset godina«, rekao je Gattaz.