Nije samo Hrvatska u problemu

Nitko više ne želi u konobare: ‘Prije smo im govorili da ćemo ih zvati ako bude nešto. Sad oni nama da će se javiti ako budu zainteresirani’

VEDRAN KARUZA

VEDRAN KARUZA

U turizmu se pojavila bizarna situacija - gostiju ima, ali radnika nemaKada je pandemija koronavirusa “zaustavila” svijet jedna od najteže stradalih industrijskih grana bio je turizam i na njega naslonjeno ugostiteljstvo.


Bile su to dvije teške godine za taj dio gospodarstva, ali kako se situacija s koronom smirivala tako se optimizam u turističko-ugostiteljskoj branši počeo polako vraćati.


I onda se pojavila bizarna situacija – gostiju ima, ali radnika nema.
Kao što se već pisalo, samo u Hrvatskoj se procjenjuje da za sezonu nedostaje gotovo 35 tisuća konobara, kuhara, sobara, recepcionera i drugih profila turističke branše.


Razlozi su brojni, od manjih plaća u usporedbi s europskim primanjima do teških uvjeta rada te činjenica da takve radne snage više nema ni u zemljama u okruženju.


No nije to problem samo u Hrvatskoj, muku s radnicima u uslužnim djelatnostima muči i turistički gigant Španjolska kojoj posebno nedostaju upravo konobari.


Kako javlja Guardian, od Mallorce do Madrida ugostitelji očajnički traže desetke tisuća konobara, a stvari toliko daleko da se već zaposlenom osoblju daju bonusi ako pronađu nove kolege.


Da stvar bude gora, nezaposlenost u Španjolskoj je puno veća (13,4%) nego što je prosjek EU (6,2), a na tržištu je više od 100.000 nepopunjenih radnih mjesta od čega je više od pola upravo u ugostiteljstvu. Uz to, u prvoj godini pandemije oko 85.000 barova i restorana je zauvijek zatvorilo svoja vrata.


“Nekada smo govorili kandidatima “zvat ćemo vas ako bude nešto” sada oni nama kažu “zvat ću vas ako sam zainteresiran” ili “radim samo od ponedjeljka do petka”.

Brojni radnici iz ugostiteljstva su za vrijeme covid-krize pronašli druga zaposlenja, a dobar dio radnika bili su imigranti koji su se vratili u svoje domovine.


Jeffrey Feliz Jiménez radio je kao konobar i kuhar godinama na jugu Španjolske, ali je sada zadovoljniji u skladištu namještaja.


“Nitko ne poštuje ugovore i nikada ne znaš do kada ti radno vrijeme u ugostiteljstvu, na kraju imaš jako puno neplaćenih sati”, objšanjava svoje razloge Jiménez.


Nakon prisilnog izlaska iz ugostiteljstva mnogi su, navode stručnjaci, pronašli poslove koji su kompatibilniji s obiteljskim životom i sigurniji po pitanju ugovora. Čak ako je i plaća manja, mnogima su slobodan vikend ili provođenje Božića s obitelji, postali važniji.


Poseban problem je i manjak “pravih”, profesionalnih odnosno školovanih konobara, a posljedice je donio i Brexit budući da su mnogi mladi Britanci radili sezonski u Španjolskoj.


Pandemija je donijela još neke promjene.


“Život je kratak, za vrijeme pandemije mnogi su zastali i zapitali se što im je najvažnije u životu. Rad u ugostiteljstvu je težak, a mnogi su nakon svega odlučili potražiti svoju i ispuniti snove negdje drugdje”, zaključuju sugovornici Guardiana