Financijsko izvješće

Neto dobit Adris grupe 663 milijuna kuna, 12 posto manje nelo lani

HinaAdris grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila konsolidiranu neto dobit od 663 milijuna kuna, što je za 89 milijuna kuna ili 12 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.


Pad dobiti, kako se navodi, posljedica je snažnih investicijskih i akvizicijskih aktivnosti u protekloj i ovoj godini s ciljem povećanja profitabilnosti i dugoročne održivosti grupe.U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 4,92 milijarde kuna, što je za četiri posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 4,34 milijarde kuna i za sedam posto su veći od prošlogodišnjih.

Povećani trošak amortizacije, uvođenja novih turističkih proizvoda te završetak procesa restrukturiranja na razini Grupe iznose, naime, 118 milijuna kuna.


CO – neto dobit 280 milijuna kuna


Croatia osiguranje, koje na hrvatskom tržištu osiguranja ima udio od 27,9 posto, je u prvih devet mjeseci ostvarilo neto dobit u iznosu od 280 milijuna kuna.
U Hrvatskoj je ostvarena ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 2,23 milijarde kuna, što je jedan posto manje od prošlogodišnje. Bruto zaračunata premija, koja uključuje i inozemne podružnice, iznosi 2,7 milijardi kuna i na razini je prošlogodišnje, navodi se u izvješću.


Cromaris: Rast prodaje i izvoza


Tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit u iznosu od 13,2 milijuna kuna.


Prodaja je iznosila 6.761 tonu, što je za osam posto više u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od devet posto.Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 77 posto prodanih količina i 78 posto prihoda od prodaje.

Prognoze do kraja godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda, navodi se u izvješću. U 2019. godini Cromaris će, kako napominju, dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe.


Maistra povećala dobit za četiri posto


Tvrtka Maistra je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit u iznosu od 373 milijuna kuna, što je rast od četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani.


Maistra je, uključujući i dubrovački hotel Hilton, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, ostvarila jedan posto veću prodaju smještajnih jedinica, uz povećanje prosječne cijene jedinica od šest posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od sedam posto.


HUP-Zagreb je na konsolidiranoj razini ostvario jedan posto veće poslovne prihode. EBITDA iznosi 153 milijuna kuna i sedam posto je veća od prošlogodišnje.


EBIT (dobit prije kamata i poreza) bilježi rast od osam posto i iznosi 119 milijuna kuna.


U izvješću Adris grupe se navodi kako je trenutno »u pripremi strateški plan turističkog dijela Grupe, za razdoblje do 2024. godine, vrijedan gotovo četiri milijarde kuna«.


Plan uključuje izgradnju novih i repozicioniranje postojećih proizvoda u svim turističkim odredištima u kojima posluje Adris – Rovinju, Vrsaru, Dubrovniku i Zagrebu.


Uskoro se, kako ističu, očekuje i formalni završetak postupka vezanog za hotel Marjan u Splitu, što će Adrisu omogućiti ulazak u ovo rastuće turističko odredište.


Iz Adrisa također napominju kako kontinuirano prate događanja u okruženju i ulažu u istraživanje tržišta, usmjeravaju i podržavaju aktivnosti povezanih društava koje su u funkciji organskog rasta te prepoznavanja poslovnih prilika i realizacije novih akvizicija.