Bolja cijena

Najistočniji hrvatski grad šoping-meka za Srbe: Ovdje kupuju čak i famozni Vučićev “parizer i majonez”

Portal Novi list

Ilustracija (ne prikazuje trgovinu iz teksta) / Foto Bobo/F.A. BOBO/PIXSELL

Ilustracija (ne prikazuje trgovinu iz teksta) / Foto Bobo/F.A. BOBO/PIXSELL

Sve je jeftinije 20 posto i više i uvijek su neka sniženja, ali zaista sniženja, priča jedan od kupaca, koji je u Ilok došao iz srpskog ČelarevaGrađani iz pograničnih dijelova Srbije sve češće u kupovinu odlaze u najistočniji hrvatski grad Ilok –  ondje dolaze po jeftiniju hranu, ali i gorivo.


Prije pandemije situacija je bila posve obrnuta. Osječani su išli preko granice u Srbiju po jeftiniju hranu, ali i kućne potrepštine i cigarete.


“Sve je jeftinije 20% i više!”


No, sada stanovnici Bačke Palanke i okolnih mjesta, čak i Novog Sada, sve češće kupuju namirnice i gorivo u Iloku.
“Jedino su bijeli kruh i cigarete jeftiniji kod nas. Kad trebam kupiti sir u Srbiji, moram napraviti dobru strategiju gdje pronaći nešto, a da se ne osjećam opljačkanim. Slično je s ribom.


Ovdje dođemo i pokupujemo za nekoliko tjedana, kao što bismo otišli u šoping u Novi Sad. Sve je jeftinije 20 posto i više i uvijek su neka sniženja, ali zaista sniženja.


U Vukovaru su još bolji marketi, ali on je ipak malo dalje”, ispričao je Nenad iz Čelareva za Danas.rs.


Po njegovim riječima, isti takav sir u istom trgovačkom lancu u Srbiji skuplji i za 20 posto nego u Hrvatskoj.


“Otkad su u EU, paze s akcijama”


“Primijeti se otkad su Hrvati u EU-u da paze s akcijama. Imaju jasna pravila kako se i na koji način oglašavaju akcije – ne možete recimo za jedan proizvod spustiti cijenu, pa dignuti, pa opet spustiti i reći da je to opet akcija, kao što se to kod nas radi’, dodaje.


Prodavačica u trgovini u Iloku kaže da nikada nije bilo toliko kupaca iz Srbije.


“Odavde smo uvijek išli u kupovinu u Bačku Palanku. Idemo i dalje jer je to veće mjesto, življe, ima i dobra pijaca, ali nikada nije bilo ovoliko ljudi iz Srbije kod nas.


Mnogi koriste priliku kad ovuda prolaze i prije svega kupe hranu i sve što je potrebno za kuću. Koliko čujem, kupuje se dosta i u Vukovaru”, rekla je prodavačica za Danas.rs.


Usporedba cijena sve govori


Primjerice, cijena mlijeka u Srbiji je 150 dinara (1,26 euro), dok je u Hrvatskoj oko 100 dinara (84 centa). Jogurt u Srbiji košta 180 dinara (1,52 euro), a u Hrvatskoj 140 (1,18 euro).


Povoljniji su i meso, jaja, sirevi i kemijski proizvodi. U Hrvatskoj je i riba, morska i riječna, jeftinija nego u Srbiji.


Kilogram šarana tako u Srbiji stoji 750 dinara (6,32 eura), a u Hrvatskoj 580 dinara (4,89 eura). Cijena junetine za gulaš od 400 grama je u Hrvatskoj barem 100 dinara manja nego u Srbiji.


Što se pak tiče goriva, dizel košta 195 dinara (1,64 eura) u Srbiji, a benzin 175 (1,48 eura), dok je u Hrvatskoj cijena dizela i benzina po litri 160 dinara (1,35 eura), uspoređuje cijene srpski Danas.


Vučićev “Parizer Challenge”


Podsjetimo, najesen je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na velika zvona najavio svoju akciju sniženja cijena jako malog broja artikala, među njima je odabrao i “parizer i majonez”, za koji je uvjeren da, uz jogurt, čine “pravi srpski doručak”.Nakon što je bio izvrgnut sprdnji i ruglu, Vučić je snimio video u kojem s dvojicom svojih suradnika navodno jede taj “parizer i majonez”. Kažemo navodno, jer kako su mnogi primijetili – Vučić jedini od trojice nije zagrizao svoj sendvič s parizerom.


Bizarni video najbolje je u svojoj emisiji opisao Zoran Kesić, a tri mjeseca kasnije jasno je da je Vučićeva akcija “Bolja cijena” završila tako dobro da oni građani Srbije koji to mogu po bolju cijenu odlaze u susjednu Hrvatsku.