Opskrba

Naglo porasla cijena plina u Europi, trgovci strahuju

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U usporedbi s ponedjeljkom bila je nakon podneva viša oko osam posto.Cijena plina snažno je porasla u utorak na europskim tržištima, potaknuta strahom od nedostatne opskrbe zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj i najavljenog zatvaranja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 radi održavanja.


Cijena plina u terminskim ugovorima porasla je na nizozemskoj burzi na oko 175 eura po megavat satu, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka.


U usporedbi s ponedjeljkom bila je nakon podneva viša oko osam posto.
Trgovci strahuju za opskrbu nakon što je ruski dobavljač plina Gazprom proteklih tjedana smanjio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 oko 60 posto zbog, kako tvrde, kašnjenja opreme koja je poslana njemačkom Siemensu na servis.


Siemens je pumpe poslao u tvornicu u Kanadi koja ih je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog invazije Rusije na Ukrajinu.


Rusija je najavila i zatvaranje plinovoda 11. srpnja radi održavanja koje obično traje desetak dana, ali u Europi strahuju da plin neće stizati ni nakon završetka radova.


Dodatni problem s opskrbom iskrsnuo je i u Norveškoj gdje su naftni radnici stupili u štrajk, tražeći veće plaće zbog visoke inflacije. Čini se za sada da isporuke u druge europske zemlje nisu smanjene, no ako proizvodnja bude obustavljena na dulje vrijeme, mogao bi se smanjiti i izvoz.


Štrajk je započeo u noći s ponedjeljka na utorak, a sindikati i predstavnici kompanija predviđaju pad proizvodnje plina u ovom tjednu za 13 posto.


Udruga naftnih kompanija procjenjuje da će se proizvodnja plina do srijede smanjiti za 292 tisuće barela ekvivalenta nafte, odnosno 13 posto, objavio je NOG u nedjelju.


Norveška vlada poručila je da pažljivo prati spor radnika i naftnih kompanija. U izvanrednim okolnostima Oslo može intervenirati i zaustaviti štrajk, napominje Reuters.