Dionice

Na svjetskim burzama zabrinutost zbog širenja delta soja, u Zagrebu Crobexi porasli nakon četiri tjedna pada

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Protekli je tjedan na Zagrebačkoj burzi bio obilježen objavom polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija, pri čemu su Crobex indeksi porasli prvi put nakon četiri tjedna pada, a porasla je i likvidnostNa Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale, unatoč boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija, a oprezno se trgovalo i na ostalim najvećim svjetskim burzama zbog daljnjeg širenja delta soja koronavirusa.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,4 posto, na 34.935 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 4.395 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 14.672 boda.


Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih banaka i kompanija.
Dosad je poslovna izvješća objavilo gotovo 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 89 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.


Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 90 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.


Podršku tržištu pružile su i poruke čelnika američke središnje banke, nakon njihove redovne sjednice, da nastavljaju voditi poticajnu monetarnu politiku i da se oporavak gospodarstva nastavlja.


Na konferenciji za medije predsjednik Feda Powell poručio je da bi se situacija na tržištu rada trebala dodatno poboljšati prije nego što središnja banka počne ukidati poticajne mjere, koje je uvela na početku prošle godine kako bi suzbila koronakrizu.


„Najpozitivnija vijest za tržište je da Fed nije ni blizu povećanju kamata”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.


Ulagači su se, naime, plašili da bi Fed mogao signalizirati da će zbog jačanja inflacije početi ukidati poticaje prije nego što se očekuje.


No, središnja banka ponovila je da je rast inflacije posljedica privremenih faktora.


Ipak, na tržištima je krajem tjedna zavladao oprez zbog brzog širenja delta varijante koronavirusa i jačanja inflacijskih pritisaka.


„I dalje stižu vijesti o delta varijanti, rastu broja slučajeva zaraze, pa mi se čini da postoje zabrinutosti da bi se oporavak gospodarstva mogao usporiti”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.


Uz to, krajem tjedna pale su cijene dionica tehnoloških divova, premda su mnogi od njih, među ostalim, Alphabet, Apple i Microsoft, ostvarili rekordne rezultate u proteklom tromjesečju.


Međutim, u petak je Amazon objavio nešto slabije rezultate nego što se očekivalo i najavio usporavanje rasta prodaje u idućem razdoblju, pa je cijena dionice te kompanije potonula više od 7 posto, što je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor.


„Ukupno gledajući, zarade su bile dobre. No, Amazon i još neki su popustili. Ovo tržište pokreću tehnološki divovi. Kada njima ide dobro, tržište raste, a kada im ne ide, tržište pada”, kaže Dollarhide.


A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, na 7.032 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 6.612 bodova. No, frankfurtski DAX oslabio je 0,8 posto, na 15.544 boda.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 27.283 boda.


I na većini ostalih azijskih burzi indeksi su prošloga tjedna pali, ponajviše na kineskim tržištima, koja su pod pritiskom strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u tehnološkom i nekim drugim sektorima.


ZSE: Crobexi porasli nakon četiri tjedna pada, promet povećan


Protekli je tjedan na Zagrebačkoj burzi bio obilježen objavom polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija, pri čemu su Crobex indeksi porasli prvi put nakon četiri tjedna pada, a porasla je i likvidnost.


Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,9 posto, na 1.948 bodova, a Crobex10 za 0,42 posto, na 1.197 bodova.


Među sektorskim indeksima, najviše je skočio građevinski, za 11,94 posto, a znatnije je porastao i transportni, za 6,4 posto. Jedino je oslabio prehrambeni, za 0,67 posto.


Redovni promet dionicama dosegnuo je 28,8 milijuna kuna, što je gotovo 5 milijuna više nego tjedan ranije. Uz to, ostvareno je i 2,66 milijuna kuna u blok transakciji dionicom HT-a, po cijeni od 190 kuna za dionicu.


U fokusu investitora bile su dionice onih kompanija koje su izvijestile o polugodišnjim poslovnim rezultatima, pri čemu je većina ostvarila rast dobiti i prihoda odnosu na panedmijsku 2020. godinu.


U redovnom trgovanju najveći promet postignut je dionicom Ericssona Nikole Tesle, 5,23 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 3,1 posto, na 1.665 kuna.


Ta je kompanija izvijestila da je u prvom polugodištu ostvarila 101,4 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 190 posto u odnosu na isto razdoblje lani.


U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 3,39 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,37 posto, na 578 kuna.


Dionicom Atlantske plovidbe ostvareno je 2,6 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 2,7 posto, na 420 kuna.


Ta brodarska kompanija u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 45,4 milijuna kuna, nasuprot gubitka od 57,4 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, uz rast poslovnih prihoda za 62 posto, na 202,9 milijuna kuna.


Promet iznad 2 milijuna kuna ostvaren je i dionicom HPB-a, a cijena joj je stagnirala na 555 kuna. Ta je banka u prvom polugodištu ostvarila 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.


Najveći skok cijene ostvarila je dionica Dalekovoda, za 40 posto, na 105 kuna.


Dalekovod je nedavno izvijestio da je u dva kruga upisa novih dionica premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj bi dokapitalizaciji sudjelovali Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja.


Znatan rast ostvarila je i dionica Imperial Riviere, za 29,3 posto, na 905 kuna.


Imperial Riviera je sazvala glavnu skupštinu za  10. rujna, na kojoj će se odlučivati o dokapitalizaciji za 689,7 milijuna kuna, na 1,5 milijardi, a u kojoj će sudjelovati AZ mirovinski fondovi ulogom u novcu u iznosu od 336,9 milijuna kuna te Valamar ulozima u stvarima i to ulaganjem nekretnina (u Dubrovniku) u svojem vlasništvu ukupne procijenjene vrijednosti 352,8 milijuna kuna.


Tom bi se dokapitalizacijom temeljni kapital Imperiala povećao za 689,7 milijuna kuna, s iznosa od 826,7 milijun a kuna, na 1,5 milijardi kuna. Temeljni kapital bi se povećao izdavanjem 790.010 novih dionica bez nominalnog iznosa, od čega bi AZ za svoj ulog stekao 385.886 dionica, a Valamar za svoj 404.124 dionice, podaci su iz poziva za skupštinu Imperiala.


Na domaćem tržištu prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je cijena njih 18 porasla, 26 pala, a 12 stagnirala.


(Hina) xsbo yneba