Arbitražni postupak

MOL slavodobitno: Hernádi je ponovno oslobođen, Ježić se pokazao neuvjerljivim i kontroverznim

Portal Novi list

Zsolt Hernadi i Robert Ježić

Zsolt Hernadi i Robert Ježić

Presuda arbitražnog suda u Washingtobnu pokazuj da je a Zsolt Hernádi nevin, ističu u MOL-u.Mađarski MOL obratio se javnosti priopćenjem u kojem ističu da je predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi nevin, prema presudi arbitražnog suda u Washingtonu.


Naime, kako navode u MOL-u u presudi se “nedvosmisleno navodi da Hrvatska nije uspjela dokazati bilo koju od svojih tvrdnji o korupciji u Hrvatskoj u vezi s energetskom kompanijom INA, d.d.


Tročlani tribunal jednoglasno je odlučilo da su tvrdnje o korupciji koje je Hrvatska iznijela nakon MOL-ovog stjecanja dionica u društvu INA, d.d. potpuno neosnovane.
Presuda arbitražnog suda sa sjedištem u Washingtonu znači da je predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi nevin”.


Ježić kao krunski svjedok


Podsjetimo,  Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud Svjetske banke sa sjedištem u Washingtonu, objavio je svoju odluku u postupku zaštite ulaganja između stranaka Republike Hrvatske i MOL Plc.


Time je arbitražni predmet koji je započeo 2013. konačno završen.


“Tijekom postupka je provedena puna kriminalistička istraga svih dokaza izvedenih tijekom 9 godina suđenja.


Saslušani su deseci svjedoka i predočeni deseci tisuća stranica sudskog spisa, uključujući i pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske kojom je predsjednik i izvršni direktor MOL-a osuđen na dvije godine zatvora.


ICSID je svoju odluku donio na temelju svih navedenih svjedočanstava i dokumenata”, navodi MOL.


Arbitražni sud s sjedištem u Washingtonu je posebnu pažnju posvetio iskazima krunskog svjedoka Roberta Ježića, tvrde iz MOL-a.


“Identično ocjeni tribunala iz 2016. godine, osnovanog sukladno pravilima Komisije Ujedinjenih Naroda o Međunarodnom Trgovačkom Pravu (UNCITRAL), i arbitražni sud sa sjedištem u Washingtonu je narativ predstavljen od strane krunskog svjedoka Republike Hrvatske ocijenio neuvjerljivim i kontroverznim.


Također je izrazio duboku sumnju u pouzdanost i vjerodostojnost ovog svjedoka tijekom arbitraže kao i tijekom kaznenog procesa u Zagrebu.


Koje su posljedice presude


Ova odluka označava kraj dugotrajnog međunarodnog pravnog spora. Osim u Hrvatskoj, svi sudovi i tužiteljstva došli su do istog zaključka, a taj zaključak je da nije bilo koruptivnih radnji.


U prosincu 2016. UNCITRAL je presudio u korist MOL-a. Prema toj odluci, Hrvatska nije uspjela optužbe za korupciju potkrijepiti dokazima, dok je za krunskog svjedoka utvrđeno da je potpuno nevjerodostojan”, kažu u MOL-u.


Dodaju da je Ustavni sud Hrvatske utvrdio teške povrede temeljnih prava tijekom vođenja sudskih postupaka u Hrvatskoj.


“Kao posljedica utvrđivanja činjenice o nepostojanju koruptivnih radnji, ICSID je presudio i o odštetnim zahtjevima MOL-a.


Odlukom ICSID-a utvrđeno je da Vlada RH nije preuzela plinsko poslovanje (Prirodni plin) društva INA, d.d. unatoč ugovornoj obvezi da to učini, čime je društvu INA, d.d., a time neizravno i MOL-u nanesena šteta od 167,84 milijuna dolara.


Prema odluci, Hrvatska je nanijela dodatnu štetu MOL-u prisiljavanjem na prodaju uskladištenog plina društva Prirodni plin, za što je MOL-u dodijeljeno 16,1 milijun dolara.


Odlukom je utvrđeno da Hrvatska MOL-u mora platiti kamate i nadoknaditi kompaniji značajan dio troškova arbitraže. Ukupna odšteta dodijeljena MOL-u iznosi 235,8 milijuna dolara.


ICSID se temelji na međunarodnom pravu i njegove su odluke obvezujuće. Stoga sve države potpisnice konvencije – pa tako i Hrvatska – moraju poštivati odluke ICSID-a i ugraditi ih u nacionalno zakonodavstvo.


MOL poštuje odluku ICSID-a i očekuje da Vlada Republike Hrvatske učini isto na osnovi svoje predanosti izvršavanju odluka ICSID-a temeljem prihvaćanja ICSID konvencije”, priopćili su iz MOL-a.