Podaci HNB-a

Ministarstvo turizma o brojkama u prvih šest mjeseci: Uprihodovano je 127 milijuna eura više nego lani

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerU prvih šest mjeseci ove godine prihodi od stranih turista iznosili su 2 milijarde i 720 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 5 posto, odnosno prihodovano je 127 milijuna eura više.


Istaknuli su to u Ministarstvu turizma navodeći kako je riječ o podacima Hrvatske narodne banke (HNB). Naime, prema ažuriranim podacima iz Platne bilance HNB-a, rast prihoda od stranih turista zabilježen je i u drugom kvartalu te je od travnja do lipnja ostvareno 2 milijarde i 233 milijuna eura prihoda od turizma, što je 5 posto više nego li u istom razdoblju lani, odnosno 110 milijuna eura više. U prvom kvartalu je, pak, prihod od stranih turista iznosio oko 480 milijuna eura.


– Rezultati ostvareni u prvoj polovici ove godine potvrda su napretka hrvatskog turizma u vidu jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije. U proteklih pet godina turistički promet na razini prvih šest mjeseci porastao je za 62 posto, a prihodi za 51 posto.
Veliku važnost za rast i razvoj cjelogodišnjeg turizma ima svakako i hrvatski kontinent te mi stoga posebno drago što ćemo tijekom ovog tjedna imati priliku održati Dane hrvatskog turizma u čak pet županija s područja Slavonije, Baranje i Srijema kako bi pokazali svo bogatstvo ponude te potencijale koje imaju, komentirao je ministar turizma Gari Cappelli.


S druge strane rastu i rashodi u turizmu, dakle troškovi putovanja domaćih putnika u inozemstvo koji su u drugom kvartalu ove godine iznosili oko 414 milijuna eura, za razliku od lani, kada su u istom razdoblju iznosili 403 milijuna eura.


Prva polovica godine po podacima HNB-a je u financijski na kraju u plusu u odnosu na lani, a zanimljivo će biti vidjeti kakvi će biti podaci za treći kvartal koji uključuje i samu spoicu sezone, a koji se očekuju početkom iduće godine.