Projekt Integra

Milijunska investicija JGL-a u pogone na Svilnom i Kukuljanovu. U novom skladištu glavnu će ulogu imati – roboti

Barbara Čalušić

Riječ je o investiciji započetoj u jeku pandemije koronavirusa u sklopu koje su izgrađeni novi objekti u Svilnom i KukuljanovuNajveća domaća farmaceutska kompanija, riječki JGL danas će svečano predstaviti svoj novi razvojni projekt Integra vrijedan 53 milijuna eura.


Radi se o investiciji započetoj u jeku pandemije koronavirusa u sklopu koje su izgrađeni novi objekti u Svilnom i Kukuljanovu koji bi trebali značajno povećati proizvodne kapacitete JGL-a, ali i tehnološke mogućnosti istraživanja i razvoja te u konačnici i samu logistiku i distribuciju proizvoda. Novi objekt u sklopu Pharma Valleya u Svilnom obuhvaća cjeline kao što prostori za testiranje raznih formulacija i izradu manjih serija težine do pet kilograma, zatim dio kontrole kvalitete koji se prostire na 800 četvornih metara te pilot-pogona od 750 četvornih metara u kojem se proizvodi dodatno optimiziraju prije komercijalne proizvodnje. Na Kukuljanovu je izgrađen robotizirani logističko-distribucijski centar sa 17.500 paletnih mjesta i mogućnošću neprekidnog rada, a veći dio ove investicije u visini od 39,3 milijuna eura financiran je uz pomoć HBOR-a dok je ostatak financijske konstrukcije JGL pokrio iz vlastitih sredstava.


Robotski sustavi


– Integra je kao ime nastala iz želje da se napokon na jednom mjestu integriramo naše aktivnosti jer su naši kolege koje se bave razvojem i istraživanjem dosad bile na Pulcu, a sad su svi na jednom mjestu te su sve tri komponente od kojih se sastoji projekt Integra u funkciji. Zgrada istraživanja i razvoja jedna je komponenta, druga komponenta smještena je u već postojećoj zgradi gdje smo se proširili na kat i to je bio zahvat proširenja proizvodnih kapaciteta na 2.400 četvornih metara, a treća komponenta nalazi se na Kukuljanovu gdje je izgrađen logističko-distribucijski centar.
Gradnja nove zgrade počela je u veljači 2021. godine, a useljena je u kolovozu ove godine. U njoj su su objedinjeni pilot-pogon koji međukorak između laboratorija i pune komercijalne proizvodnje. Tu se proizvodi optimiraju i čine pouzdanijima prije ulaska u komercijalnu proizvodnju, a u njemu će se moći proizvoditi i za komercijalne potrebe, i to u potpunom GMP okruženju, temeljnom standardu farmaceutske industrije, kaže glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić.


Druga komponenta nove zgrade su laboratoriji za istraživanje i razvoj, odnosno kontrolu kvalitete, a činjenica da su ove dvije aktivnosti fizički spojene, prema Vučićevim riječima, donijet će JGL-u dodatne sinergije u svakodnevnom radu. Manji vidljiv, ali za JGL-ovu proizvodnju izuzetno bitan dio, proširenje je proizvodnih kapacitetata u već postojećoj zgradi u Svilnom koji će povećati sterilnu proizvodnju za oko 60 posto.


– Smisao ovog projekta je širenje proizvodnih kapaciteta u sterilnoj proizvodnji koji su povećani za 60 posto što je 40 milijuna komada novih proizvoda godišnje, a toliko je JGL u prošloj godini proizveo sterilnih proizvoda. Instalirane su dvije linije, jedna koja proizvodi sprejeve i druga koja proizvodi aerosole tzv. »bag on valve« tehnologiju. Tu su i linije za pakiranje proizvoda koje su povezane s prostorima u prizemlju, dodao je Vučić.


Sveukupna nova površina koja je dobivena ovim investicijskim zahvatom Pharma Valleyu u Svilnom iznosi 3.200 četvornih metara. S druge strane, jedna od karakteristika distribucijsko-logističkog centra na Kukuljanovu jest činjenica što je zbog dizajna samog objekta iskorišteno triput manje prostora u odnosu na klasične objekte takve vrste. Visoko digitalizirano i robotizirano skladište nudi veliku efikasnost te noću robotski sustavi slažu proizvode na palete koji su sutradan spremni za distribuciju. Sve to omogućilo je veliko povećanje skladišnih kapaciteta na 17.500 paletnih mjesta što je, kako smatraju u JGL-u, nužan kapacitet za daljnji rast i razvoj kompanije.


Sustavno ulaganje


– Farma industrija je visoko regulirana i broj pravila koji se stavlja pred nas svaki dan je sve veći i samo kompanije koje imaju mašte i iskustva, ovakve projekte mogu pretvoriti u stvarnost, poručio je Vučić, dok je predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani još jednom podsjetio na mali laboratorij koji se bavio izradom magistralnih i galenskih pripravaka iz kojeg je JGL krenuo 1991. godine.


– Sustavnim ulaganjem u ljude, investicijama u tehnologiju i razvojem tržišta iz tog malog embrija izrasla je internacionalna farmaceutska kompanija. O putu koji smo prošli najbolje govore brojke, pa smo tako 1991. godine imali prihod od 1,4 milijuna kuna, dok smo 2022. zaključili s 1,427 milijardi kuna konsolidiranog prihoda. U početku smo imali desetak zaposlenih ljudi, sad ih imamo 1.241. Strategijom tržišnih niša u raspadu bivše država s nekoliko molekula malih serija mi smo propulzivno rasli i iz tog smo embrija uspjeli narasti te danas poslujemo 60 do 86 posto u izvozu.


Rano smo shvatili da je Hrvatska malo tržište na kojem se ne može razvijati konkurentnost naših proizvoda i zato smo vrlo rano krenuli u izvoz. Najprije smo krenuli na istok, smatrajući da je zapad tržište na kojem bismo vrlo brzo slomili zube. Internacionalni put znači boriti se s globalnom konkurencijom svaki dan i to traži odvažnost. Vizija koja nas je inspirirala bila je da želimo biti jedna od vodećih internacionalnih farmaceutskih kompanija u području razvoja i proizvodnje inovativnih sterilnih proizvoda u području oftalmologije, dermatologije i otorinolaringologije. To je tražilo našu tehnološku i terapijsku fokusiranoist i posvećenost naših ljudi. Godinama investiramo i zapošljavamo, stvaramo dodanu vrijednost cijeloj zajednici. To je najbolje vidljivo iz ove naše tvornice koja je istaknuti znak u prostoru, mijenja vizuru ulaska u grad i vraća Rijeci izgubljeni industrijski štih, zaključio je Usmiani.


Muzej farmacije s 1.000 eksponata


U novoj zgradi u Svilnom smještena je i kantina gdje je osiguran topli obrok za zaposlenike koji JGL djelomično financira, a u ovoj je zgradi proširen i Muzej farmacije s oko 1.000 eksponata koje će osim zaposlenika i gostiju JGL-a uskoro moći razgledati i studenti riječkog Studija farmacije s obzirom na to da će Svilno postati nastavna baza ovog studija.


– Stalno zapošljavamo nove ljude. Naša ukupna ulaganja u firmu iznosila su oko 70 milijuna eura proteklih pet godina. U isto vrijeme zaposlili smo oko 200 ljudi. U samo prvih šest mjeseci ove godine zaposlili smo 90 ljudi, a s obzirom na to da će Intera tek sad krenuti u punom opsegu taj će se proces nastaviti, rekao je Vučić dodajući da ni JGL nije imun na napetu situaciju na tržištu rada dok Usmiani u tom smislu vjeruje u potencijal riječkog sveučilišta.


– Radimo na tome, osnovali smo sa Sveučilištem u Rijeci Studij farmacije pa je pored Odjela biotehnologije to još jedan naš prirodni bazen za naše buduće kadrove, smatra Usmiani.