Ogorčenje novom odlukom

‘Mali distributeri bi trebali kupovati i prodavati gorivo po istoj cijeni? Gotovo je, idemo u zatvaranje pumpi’

P. N.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

"Želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone", navode u UdruziU Udruzi malih distributera goriva koja u Hrvatskoj okuplja pedesetak vlasnika benzinskih crpki očekivano nisu najbolje primili Vladinu odluku da maloprodajne cijene derivata ostanu fiksirane još dva tjedna.


“Nastavno na današnju Odluku Vlade RH prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva Naime, ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Armando Miljavac.


Navodi se da je za razdoblje od 7. lipnja do 20. lipnja, ukupni gubitak malih distributera iznosio 5,8 milijuna kuna, a za iduća dva tjedna procjena gubitka je još 16 i pol milijuna.
“Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna.
Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji. Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone”, zaključuju mali distributeri.